Липсата на движение по време на час се отразява негативно на умственото развитие на учениците

Липсата на движение се отразява негативно на умственото развитие на учениците. Започнат ли да се въртят и навеждат – това им е нужно и има смисъл, твърдят германски учени.

Когато децата седят кротко на чиновете в класната стая, учителите са доволни. Липсата на движение обаче се отразява негативно на умственото развитие на учениците. Започнат ли да се въртят и навеждат – това им е нужно и има смисъл, твърдят германски учени, съобщава Shutterstock

Децата имат естествена склонност към движение, то е жизнена необходимост като яденето, пиенето и съня. Някои възрастни обаче забравят това. Няколко изследвания сочат, че от движението се поумнява. Децата опознават света и учат по-добре чрез физическа активност. Тя стимулира нервните клетки да си предават информация. И ако в час детето шава, това подпомага развитието му, защото тялото му получава нужния кислород, който да го държи будно.

До 11-12-годишна възраст децата изпитват вътрешна потребност да се движат. Часовете по физическо възпитание не са достатъчни. „В час по математика например, когато учат единици, десетици и стотици, учениците могат да пляскат с ръце на единиците, да подскачат на десетиците“, обяснява Дитер Брайтхекер, експерт по спорт и движение. Той критикува преподавателите, че забравят, че 5- до 9-годишните могат да седят кротко най-много 10 минути, 10-12-годишните – 15 минути. Това трябва да се има предвид в клас, настоява Брайтхекер.


image0 (9K)