Литиев национализъм обхваща региона с най-големи запаси

Литиев национализъм обхваща региона с най-големи запаси

Добив на литий в пустинята Атакама, Чили. Снимка: Bloomberg Creative Photos

Политиците в Латинска Америка, регион, в който се концентрират повече от половината литиеви ресурси в света, се стремят да увеличат ролята на държавата в индустрията, която е от решаващо значение за отказа от изкопаеми горива.

В Аржентина държавните енергийни компании навлизат в литиевия бизнес, тъй като властите правят опит да развият индустриите надолу по веригата, пише Bloomberg.

В Чили водещ кандидат за президент иска да направи нещо подобно, точно когато нацията изготвя нова конституция, която може да доведе до по-строги правила за миньорите.

Още по темата

В Мексико правителството проучва възможността за национализиране на литиевите компании.

Разбира се, никой от управляващите не говори за отчуждаване на активи в производството и голяма част от антиинвеститорската реторика в Чили идва от опозиционни групи. И все пак, като изостря неравенствата и излага уязвимостите на веригата за доставки, пандемията стимулира национализма в сектора на ресурсите, който може да доведе до по-неблагоприятни условия за производителите, точно когато те навлизат дълбоко в сферата.

„Надеждността на страните и ресурсите е нещо, което компаниите за автомобили и батерии гледат“, казва анализаторът на BTG Pactual Сезар Перес-Новоа. „Така че това е риск“, допълва той.

Държавната компания за петролни сондажи YPF SA в Аржентина потвърди този месец, че ще търси литий и ще се включи в наддаването за производство на батерии чрез нов блок – стратегия, използвана за диверсификация във възобновяемата енергия.

Друга държавна енергийна компания, Ieasa, която президентът Алберто Фернандес съживява, след като предишното правителство се опита да приватизира много от активите си, заяви, че ще включи литий в своята бизнес стратегия без да разкрива подробности.

Страните производителки на литий имат малък успех в добавянето на стойност към суровинните си индустрии предвид отдалечеността им от центровете за търсене и понякога неблагоприятната бизнес среда. В случая с Боливия изискванията за инвестиции надолу по веригата са една от пречките за добиването на литий от земята.

Още по темата

Аржентина разчита на тесни връзки с Китай, за да отвори вратата към мечтата за местните заводи за батерии и електрически превозни средства. Аржентински служители са провели преговори с Gotion High-Tech Co. и Ganfeng Lithium Co.

Един законопроект наля още масло в огъня в Аржентина – изготвен миналата година от депутатите от управляващата партия Frente de Todos, който определя лития като „стратегически ресурс“. Засега законопроектът не е стигнал в парламента.

В Чили – най-големият доставчик на литий след Австралия, процесът по пренаписване на конституцията се очаква да включва дебат за това как да се „уловят“ по-голяма част от печалбите на сектора, да се въведат по-строги изисквания за лицензиране и да се класифицира водата като национален актив за обществено ползване.

Не е ясно доколко новата конституция би разклатила правата на собственост, тъй като държавата вече е собственик на полезни изкопаеми, казва Ренато Гарин, професор в юридическия факултет на университета в Чили, който беше избран за конвенцията, изготвяща хартата. Промяната вероятно ще се концентрира върху правилата за опазване на околната среда, тъй като нарастват опасенията за въздействието от добива а литий в солените зони на пустинята Атакама.

„Това, което новата конституция ще подтикне, е скок от добивния капитализъм, за да се насърчат повече инвестиции в технологии“, казва в интервю Гарин, независим ляв член на събранието, изработващо документа. „Как да произвеждаме без да унищожаваме“, допълва той.

Най-силните коментари са от Мексико, където правителството проучва държавния контрол на активите. Мексико все още не произвежда литий и според анализаторите на BTG Pactual риториката едва ли ще се превърне в действие, но предизвиква несигурност.

Още по темата

Боливия също се опитва да продължи напред с държавен подход към разработването на своите огромни находища. След пускането на поредица от пилотни проекти през последното десетилетие – включително гигантски езера за изпаряване, за да се възпроизведе методът за извличане, използван в Чили и Аржентина, страната без излаз на море се насочва към нови технологии.

Боливия призовава за подаване на оферти за изпробване на техники за директно извличане на литий или DLE, като победителите трябва да бъдат обявени през следващите седмици, точно когато държавната литиева компания и нейните партньори приключват работата по преработката на прототипи и батерии. Експериментите обаче не дават гаранции за значително увеличение на производството в скоро време.

Източник: https://www.investor.bg/ .


image0 (9K)