Литургията за Рождество Христово във Витлеем ще бъде по-различна

Литургията за Рождество Христово във Витлеем на Западния бряг на река Йордан през тази година ще бъде отслужена при закрити врата заради ограниченията, свързани с пандемията от новия коронавирус. Това обяви днес президентът на Палестинската автономия Махмуд Абас.

По традиция на литургията за Рождество Христово присъстват стотици палестински и чуждестранни богомолци. Тази година ще присъстват само духовни лица. Литургията ще бъде излъчвана по телевизия „Палестина Ти Ви“, която може да бъде гледана в целия свят, информира агенция „Франс прес“.

По традиция месата в полунощ на Бъдни вечер се отслужва в църквата „Света Екатерина“, която се намира до базиликата „Рождество Христово“. Тя е издигната на мястото, където се вярва, че се е родил Исус Христос.

В началото на седмицата Палестинската автономия въведе повторна карантина в някои райони на Западния бряг.

На 5 декември светлините на голямото Коледно дърво във Витлеем бяха запалени в центъра на града, без присъствието на публика на събитието.

Палестинското министерство на здравеопазването обяви, че на Западния бряг са регистрирани около 78 000 случая на заразени с опасния вирус, от началото на пандемията. 740 от тях са починали.

 

 

 


image0 (9K)