Стара Загора

Логопедът Светлана Берова: Истинско предизвикателство за родителите е да  общуват с децата си

50 деца бяха прегледани безплатно в Терапевтичен център „Светулка” в дните на Националната кампания „Логопед с добро сърце”, организирана от Логопедия.бг.

Резултатите от консултациите  сочат, че само 4 деца са в норма, с добро говорно, когнитивно и езиково развитие, останалите  са с различни видове комуникативни нарушения, за които трябва да се проведат терапевтични програми.

„Силно се увеличава броят на невербалните деца. Най-често срещаните нарушения, водещи до нашата намеса са артикулационните.”, обобщи управителят на „Светулка” логопедът Светлана Берова. Децата, които се срещнаха с логопедите от Център „Светулка” са от 3 до 10 годишна възраст и са от Казанлък и населените места в общината, Стара Загора, Павел баня, Габрово и  Велико Търново.

Родителите им търсят първично консултиране, правилна диагностика или потвърждение на логопедично становище, дадено от колега, както и  специализирана помощ, тъй като виждат дефицитите в децата си, осъзнават нуждата от говорен терапевт и се нуждаят от професионални насоки за правилна комуникация и подкрепа в домашна среда. Истинско предизвикателство за семействата е да  общуват с децата си, изграждайки правила и граници, както и ограничаването на екранизацията. Ранната диагностика, следенето на поведението и начините на комуникация на детето, могат да предотвратят много сериозни последици.”, подчерта Берова.

Родителите приветстваха професионалните консултации, които се проведоха от 4 до 8 март и благодариха сърдечно за възможностите на Националната капания. ТЦ „Светулка” ще продължи да участва като съорганизатор на безплатни беседи за родители заедно с ДОЦ „Джани Родари” в Казанлък. Информационните срещи са изключително полезни за младите семейства, тъй като родителите научават важна информация за правилното развитие на своите деца.

Живка Кехайова

Нямам девиз, имам собствена философия.

Recent Posts

Мода за пролетта – как да носите блуза с щампа?

Графичните модели са все по-популярни...

2 часа ago

11 закона за силата, които всеки трябва да знае

Избягвайте нещастните и хората без късмет...

3 часа ago

Дарение за българите в Албания възпали македонистите

Българският флаг бил провокация...

4 часа ago

Ливърпул показа новия екип – ремикс на легендарния от 1984

Същата година момчетата на Джо Фейгън спечелиха КЕШ...

4 часа ago
image0 (9K)