Лукашенко обеща да продължи „чистката“ на беларуските медии и активисти

Президентът на Беларус Александър Лукашенко каза, че ще продължи със засилената „чистка“ срещу активисти, медии и други части на гражданското общество в страната. В изявление той нарече тези хора „бандити и чуждестранни агенти“.

Лукашенко се обяви за победител на изборите през август 2020 г., но политическата опозиция в Беларус, както и западните лидери не признават резултатите.

В четвъртък той каза, че „тече операция за почистване“ и критикува служители от неговата администрация, че позволяват да функционират неправителствени организации, които са „вредни за държавата“.

„Мислите ли, че е лесно?“, каза Лукашенко, който имаше пълен контрол над дисидентството в пост-съветски Беларус, откакто пое властта през 1994 г.

„Хиляди наши хора вече работят там, нашите хора, най-вече тези с изкривен мозък, промит с чуждестранни пари“.

След старта на протестите срещу Лукашенко преди близо година беларуските власти арестуваха десетки хиляди хора, изгониха или осъдиха на затвор лидери на опозицията и отказаха акредитация или прокудиха журналисти.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036. .


image0 (9K)