Луксозните хотелите на брата на Милен Велчев и „Шишеджам“ първи взимат държавни пари по схемата 60/40

Първите фирми, които ще получат държавни дотации по схемата 60/40, са турският инвеститор „Шишеджам“ и луксозните хотели в портфолиото на Георги Велчев, брат на бившия министър от НДСВ Милен Велчев, съобщава mediapool.bg.

Дотациите за луксхотелите под шапката на скандално известната в миналото фирма „Академика Сий Палас“ вероятно ще поставят правителството на Борисов в неудобна ситуация предвид течащата мащабна проверка на приватизацията, назначена от главния прокурор Иван Гешев. Построяването на хотелите на „Академика Сий Палас“ бе съпътствано през годините от спорни приватизационни сделки.

В сряда Националният осигурителен институт (НОИ) обяви първите одобрени компании по правителствената схема 60/40, според която държавата поема 60% от осигурителния доход и осигуровките на работници във фирми с прекратена дейност или намалени с над 20% приходи.

В списъка влизат 68 дружества със заети в тях 1065 души. В четвъртък НОИ ще преведе 274 273 лв. на въпросните фирми, от които компенсациите са 230 261 лв., а осигурителните вноски – 44 012 лв. Парите се превеждат от НОИ, но пресявката на работодателите се прави от Агенцията по заетостта, която приема кандидатите за дотациите.

Компенсациите се изплащат поотделно за всеки месец след изтичането на съответния месец. Сегашните суми са само за март.

Най-голяма сума за фирмите от първия списък ще получи заводът за стъкло в Търговище „Шишеджам Аутомотив България“ – 62 487 лв. Предприятието произвежда автомобилни стъкла и стъкла за бяла техника. Парите са предназначени за 391 работника, което прави по около 160 лв. на човек. Ниската сума най-вероятно се дължи на факта, че компенсацията за март е частична и не покрива целия месец.

Любопитен факт в този казус е, че през 2004 г., по време на управлението на НДСВ у нас, бе направена първата копка на завода за плоско стъкло на турската компания „Шишеджам“ у нас благодарение на личното съдействие на икономическия министър Лидия Шулева. Тогава правителството осигури безплатно на компанията терен от 840 дка за изграждането на завода. Днес Лидия Шулева е в съвета на директорите на „Шишеджам Аутомотив“, където името ѝ фигурира от 2015 г., става ясно от данни в Търговския регистър.

„Шишеджам“ кандидатстват за един от трите си завода, който бе затворен изцяло, тъй като спряха поръчките от Германия, докато другите два завода все още работят“, обясни пред Mediapool Шулева. Тя каза, че няма пряка връзка между съдействието й за влизането у нас на инвеститора „Шишеджам“ в ролята й на министър и назначаването й в борда на компанията повече от 10 години по-късно. По думите й дружеството я потърсило около 2015 г., за да го консултира по инвестиционни проекти и било решено тя да бъде част от борда. „Аз съм външен член на борда, не следя оперативната дейност“, посочи Шулева.

Според нея схемата 60/40 има недостатъци, защото малките и средни компании трудно могат да намерят ресурс да покрият 40% от заплатите на работниците си в условия на прекратено производство.

Faktor.bg


image0 (9K)