Любителите на морски дарове задължително трябва да прочетат това

Любителите на морските дарове поглъщат до 11 000 малки парчета пластмаса всяка година, а десетки частици остават в тъканите им, предупреждават учени, цитирани от Daily Telegraph.

Учените от университета в Ген, Белгия, смятат, че микроскопичните пластмасови частици се натрупват в тялото в течение на времето и могат да застрашат здравето в дългосрочен план. Според тях количеството на поглъщана пластмаса само ще нараства с увеличаването на замърсяването на океаните.

Д-р Колин Янсен, който ръководи изследването, казва, че наличието на пластмасови частици в тялото буди тревога. „Установихме, че те действително попадат в тялото ни и могат да останат там известно време, така че трябва да узнаем съдбата на тези пластмаси“, каза той пред Sky News.

„Къде отиват? Дали се капсулират в тъканите и са забравени от тялото или причиняват възпаления и други неща? Изпускат ли тези пластмаси химикали, които след това причиняват отравяне? Не знаем, а трябва да разберем“, допълни изследователят.

Това е първото подробно изследване на риска от пластмасовите частици, които попадат в тялото ни с консумирането на морски дарове. Учените са пресметнали, че над 99% от микроскопичните пластмасови частици преминават през човешкото тяло, а останалият един процент попада в тъканите.

Мидите се хранят, като поглъщат около 20 литра морска вода на ден, като случайно поемат и микроскопични пластмасови частици. По-голямата част от тях излизат, но всяка мида съдържа средно един малък фрагмент, попаднал в тъканите на тялото й. С увеличаването на замърсяването на океана това количество ще расте.

Ако тенденцията се запази до края на века, хората, които редовно хапват морски дарове, може да консумират 780 000 пластмасови частици на година, като абсорбират 4000 от тях в храносмилателната си система.

В световния океан има над пет трилиона микроскопични пластмасови частици. Това означава, че един камион, превозващ пластмасови отпадъци, се добавя в морето всяка минута. До 2050 г. това количество ще се увеличи до четири камиона на минута.

Разграждането на пластмасата на малки частици в океана отнема десетилетия и дори векове, но много учени смятат, че тя никога не изчезва напълно.

ИЗТОЧНИК: Профит.бг


image0 (9K)