Лютата Баба Марта връща снежната зима и студа

Баба Марта няма да се посрами и ще остане твърдо на традиционните си позиции като месец на драстичните промени във времето.

Днес облачността от запад-северозапад ще се увеличава, до вечерта и над югоизточните райони. В Западна България ще има превалявания от дъжд, които вечерта по високите полета и в северозападните райони ще започнат да преминават в сняг. Ще духа слаб, след обяд умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 7° и 12°. През нощта срещу сряда валежите ще обхванат и Централна България, а в Северозападна ще се усилят и ще са предимно от сняг.

Над планините облачността също ще се увеличи. Ще има превалявания от сняг. Ще духа слаб до умерен северозападен, след обяд югоизточен вятър. По най-високите върхове на Рила и Пирин вятърът ще е умерен до силен от запад-югозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 3°, на 2000 метра – около минус 4°.

Над Черноморието ще бъде предимно слънчево, но по-късно през деня и там облачността ще се увеличи, но ще остане без валеж. Ще духа до умерен вятър от изток-североизток. Максимални температури на въздуха: 6°-8°. Температурата на морската вода е 7°-8°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

В сряда ще преобладава облачно време. В Северна България и по високите полета на Западна ще вали сняг, а в останалата част от страната – дъжд. До вечерта и в западната част от Горнотракийската низина дъждът ще премине в сняг. На места валежите ще бъдат значителни. Ще духа умерен, в източните райони и временно силен вятър от изток-североизток, на места ще има виелици и ще се образуват навявания. Температурите ще се понижават и преобладаващите максимални ще бъдат между 1° и 6°, в Горнотракийската низина и крайните югозападни райони – между 7° и 12°.

В четвъртък валежите постепенно ще спрат, а по-късно през деня от запад и облачността ще се разкъсва и ще намалява. Вятърът ще отслабне. Преобладаващите максимални температури ще бъдат между 2° и 7°. В петък сутринта ще бъде доста студено с минимални температури между минус 8° и минус 3°, на места до минус 10°.

През деня, с обръщането на вятъра от югозапад, ще започне затопляне и максималните температури ще бъдат между 7° и 12°, по-ниски в северозападните райони. След временното намаление на облачността, от север тя отново ще се увеличава, но вероятността за валежи е малка. В Дунавската равнина по-късно след обяд и през нощта срещу събота вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще се усили.

През почивните дни и в началото на следващата седмица ще се затопли още. Облачността ще е променлива, често значителна, в неделя-понеделник на места ще превали дъжд. Преобладаващите максимални температури ще бъдат между 10° и 15°, по-ниски в северозападните райони и по Черноморието. По-късно през деня в понеделник с усилване на вятъра от северозапад ще започне да нахлува студен въздух.


image0 (9K)