Здраве

Лятото няма да прогони коронавируса, сочи ново изследване

Лятото няма да ограничи разпространението на коронавируса в северното полукълбо, установи ново изследване, което опровергава надеждите, че заразата може да си отиде с покачването на температурите.

Вирусите на грипа и SARS измират при затоплянето на климата, но според учени това не важи за коронавируса. По този начин се оборва твърдението, че заразата в Китай е била ограничена заради затоплянето на времето. Изследването показва, че такава връзка няма. В Австралия и Нова Зеландия, където в момента е топло, епидемията също тръгна надолу, но според експертите това се дължи основно на ограничителните мерки.

Прибързано е да се мисли, че лятото ще ограничи разпространението на COVID-19. Смяната на сезоните може и да помага, но няма как да преустанови пандемията, твърдят учените от университета Удан в Шанхай, провели изследването. Те са на мнение, че най-сигурните средства за възпрепятстване на вируса са ограничителните мерки и изолацията. В проучването експертите са изследвали разпространението на коронавируса в 224 китайски града, от които 17 в провинцията Хубей, откъдето тръгна заразата. Те са съотнесли данните с дневните температури и ултравиолетовото излъчване в периода от януари до началото на март.

Коронавирусът не е единствен, който не се поддава на топлото време. MERS се разпространяваше на Арабския полуостров при температури от 45 градуса. Други вируси, предавани от животни върху човека като Ебола, както и някои видове грип, също са показвали непредвидимост по отношение на климатичните особености.

 Георги Анастасовtrafficnews.bg

Елена Дюлгерова

Усмивката, която изпращаш, се връща обратно при теб.

Share
Published by
Елена Дюлгерова

Recent Posts

Челси попиля Уест Хем и излезе седми

"Сините" от Лондон спечелиха с 5:0...

5 минути ago

За Великден: МВР залови 38 пияни и 12 дрогирани шофьори

Проверени са 11 054 моторни превозни средства...

35 минути ago

7 употреби на портокаловите кори

За прогонване на насекоми от дома...

57 минути ago

Христос Воскресе! Какво ни пожелаха политиците?

Въпреки раздорите те показаха единност...

един час ago

Слънчево за Гергьовден, градусите достигат до 26°

Следобед на отделни места в Западна България ще превали...

2 часа ago

Полицията в Пазарджик с проблем: Къде да съхранява отнетите коли

Скоро капацитетът на служебните полицейски паркинги в областта ще се изчерпа...

2 часа ago
image0 (9K)