МААЕ е притеснена от боевете близо до АЕЦ Запорожие, Русия обстрелва десетки градове

МААЕ е притеснена от боевете близо до АЕЦ Запорожие, Русия обстрелва десетки градове

Снимка: EPA/БГНЕС

Ръководителят на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) изрази сериозни притеснения от артилерийския обстрел срещу атомна централа в Украйна, а армията на страната съобщи, че руски сили са атакували десетки градове на фронтовата линия, предава Ройтерс.

Откакто Русия навлезе в Украйна на 24 февруари в рамките на т. нар. от президента Владимир Путин „специална военна операция“, конфликтът се превърна във война на изтощение, която се води предимно в източната и южната част на страната.

Но боевете край АЕЦ „Запорожие“ в Южна Украйна, която беше завладяна от руските сили в началото на войната, но все още се управлява от украински специалисти, създаде опасения от по-широко бедствие.

„Крайно съм разтревожен от артилерийския обстрел в петък срещу най-голямата атомна централа в Европа, който показва съвсем реалния риск от ядрена катастрофа“, заяви генералният директор на МААЕ Рафаел Мариано Гроси в комюнике.

Още по темата

И двете страни си отправиха взаимни обвинения в „ядрен тероризъм“.

Украинската държавна компания „Енергоатом“ обвини Русия, че е нанесла щетите, а руското министерство на отбраната заяви, че украински сили са обстрелвали централата.

САЩ обвиниха Русия, че използва „ядрен щит“, а руското министерство на отбраната заяви, че щети върху централата са били избегнати само благодарение на „умелите, компетентни и ефективни действия“ на екипите ѝ.

Гроси призова всички страни да проявят „възможно най-голяма сдържаност“.

При обстрела в петък пострада високоволтов електропровод в централата, което накара операторите да спрат реактор, въпреки че не е било засечено изтичане на радиация.

Докато вниманието на света е насочено към атомната централа, войната на изток и юг продължава.

Русия се опитва да установи контрол над населената предимно с рускоговорещо население област Донбас на изток, включваща провинциите Луганск и Донецк, където проруски сепаратисти завзеха територии след анексирането на Крим от Русия през 2014 г.

Украинската армия съобщи късно в събота, че руските сили са обстрелвали десетки градове на фронтовата линия и са се опитали да атакуват шест различни района в Донецка област. Те не са успели да завземат никакви територии и са били отблъснати от украинските сили.

Ройтерс не може да провери твърденията на двете страни за развитията на бойното поле.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви в събота, че през миналата седмица силите на страната му са постигнали „силни резултати“ в унищожаването на логистични доставки и бази в тила на руските сили.

Британското военно разузнаване съобщи по-рано, че руски сили почти сигурно се прегрупират на юг в очакване на контраофанзива или в подготовка за нападение, а войната е напът да навлезе в нова фаза, като по-голямата част от боевете се пренасочват към фронтова линия от близо 350 км от АЕЦ „Запорожие“ към Херсон, успоредно на река Днепър.

Украинските сили са съсредоточени върху нападения срещу мостове, складове за боеприпаси и железопътни линии с нарастваща честота в южните ѝ области, включително стратегически важната жп линия, свързваща Херсон с окупирания от Русия Крим.

Като положително развитие Украйна започна са възобновява износа на зърно, което успокоява опасенията от световна продоволствена криза. Усилията са наблюдавани от Съвместния координационен център в Истанбул, където работят руски, украински, турски представители и служители на ООН.

Украинският министър на инфраструктурата Олександър Кубраков заяви, че втора флотилия от четири кораба с украинско зърно е отплавала от черноморски пристанища. Първите четири кораба напуснаха Украйна миналата седмица въз основа на споразумението.

Зеленски изрази задоволство от възобновяването на износа, но заяви, че рисковете остават.

„Заплахата от руски провокации и терористични актове остава. Всички трябва да знаят това“, заяви той.

„Но ако нашите партньори изпълнят своята част от ангажимента и гарантират сигурността на доставките, това наистина ще разреши световната продоволствена криза“, допълни украинският президент.

https://www.investor.bg/….


image0 (9K)