Маестро Енгелбрехт дебютира 17-годишен в Кралския нидерландски военен оркестър

Най-новата постановка на операта „Бал с маски“ от Джузепе Верди е първото представление на сцената на Старозагорската опера за новата 2022 година. Меломаните ще могат да потънат във вълшебната й атмосфера утре, 28 януари от 19 часа. Спектакъла ще дирижира Майкъл Енгелбрехт от Нидерландия, носител на Първа награда от VIII Международен конкурс за оперни диригенти Blue Danube/Bela Bartok /Стара Загора 2021/.

Майкъл Енгелбрехт печели и първата награда на Международния майсторски клас и конкурс за оркестрово дирижиране в Будапеща, където членовете на MAV Budapest Symphony Orchestra го избират за победител.

Майкъл Енгелбрехт в момента е главен диригент на Филхармония Гелре в Арнем, Нидерландия. Също така редовно е канен да се изявява като гост-диригент.

Именно в това си качество той дирижира наред с други Симфоничния оркестър на Айндховен, професионалния Neos Brass ансамбъл-Амстердам и Нидерландския национален студентски оркестър по време на концерт в Хърватия, където програмата включва Концерта за цигулка на Глазунов със солистка Естер Йоо и Първата симфония на Густав Малер. Участвал е в майсторските класове на Ян Кобер, Иван Мейлеманс, Мариен ван Стаален, Илона Меско и Юка-Пекка Сарасте.

 

Маестро Майкъл Енгелбрехт (Снимка: Държавна опера – Стара Загора)

Майкъл Енгелбрехт започва професионалната си музикална кариера на 17-годишна възраст като инструменталист /еуфониумист/ в Кралския нидерландски военен оркестър в Хага. Печели престижния Concours Mondial de Tuba et Euphonium в Гебвилер, Франция, докато е още много млад.

Завършва с отличие със специалностите еуфониум и оркестрово дирижиране в консерваториите в Тилбург и Маастрихт. Концертира с Кралския Концертгебау оркестър в Амстердам, Нидерландския филхармоничен оркестър, Ротердамския филхармоничен оркестър, Балетния оркестър, Хагската филхармония и Симфоничния оркестър на Аахен. Той си сътрудничи с диригенти като Рикардо Шайи, Яник Незе-Сегин, Инго Мецмахер, Марк Албрехт и сър Джордж Бенджамин. Изявява се и като солист с оркестри, както и като камерен музикант.

 


image0 (9K)