Майките продължават протеста, настояват вицепремиер да отговаря за хората с увреждания

Майките продължават протеста, настояват вицепремиер да отговаря за хората с увреждания

Следващата цел на майките на деца с увреждания е да преборят ТЕЛК-а и навсякъде водещ да е индивидуалният подход към човека с увреждане и нужда от подкрепа.

Майките на деца с увреждания, които наблюдаваха единодушното приемане на закона, но и грозните дебати по него между опозиция и управляващи, за пореден път подчертаха, че в техния протест няма политика, съобщава Канал 3.

„Ние не искаме да политизираме проблема. Това, че Мая Манолова е зад нас, не означава, че протестът е политически“, посочи Мая Стоицева, която води битката, откакто синът й е на 3 години. А другата седмица той ще навърши пълнолетие.

„Протестите продължават“, каза жената, която е сред няколкото най-известни женски лица на протеста, с тениските „Системата ни убива!“

Споделящата съдбата й Вера Иванова уточни, че майките държат вицепремиер, а не отново социалният министър да поема надзора на политиките за хората с увреждания и да застава начело на Националния съвет за хората с увреждания. Според новия законопроект ресорният вицепремиер поема тези функции. В момента обаче той е Валери Симеонов и предвид общественото напрежение след обидното му изказване по техен адрес, днес от ГЕРБ обявиха, че ще поправят този текст в закона преди второто четене.

Мая Манолова благодари на майките, на всички съмишленици и членове на работната група и на шефа на социалната комисия д-р Хасан Адемов, след което всички заедно се снимаха за спомен в кулоарите на парламента.

Битката обаче остава, следващата цел на борбените майки е да преборят ТЕЛК-а и навсякъде водещ да е индивидуалният подход към човека с увреждане и нужда от подкрепа.


image0 (9K)