Маймуни, острови и английски език. Последиците от Брекзит, които ще ви изненадат

Служители на Европейския парламент свалят официалния флаг на Обединеното кралство от пилоните пред сградата в Брюксел, след като страната напусна ЕС в полунощ на 1 февруари

Брекзит може да е вече част от историята, но той е история, която тепърва ще се случва. В близо 600-страничното споразумение за раздялата между ЕС и Обединеното кралство има много правни термини и финансови закани и политически обещания, на които сигурно вече сте се наслушали, но ето няколко последствия, които ще ви изненадат:

І Остава ли английският език в ЕС?

Да, със сигурност. Освен, че е един от трите работни езици на европейските институции, заедно с френския и немския, английският език е официален език на още две държави членки на ЕС – Ирландия и Малта. Английският запазва статута си на работен език и на официален европейски език, макар с наближаването на Брекзит доминиращата му позиция в евроинституциите видимо да отслабна. След референдума бившият председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер престана да говори на английски, но страните от Централна и Източна Европа са главните му поддръжници и отчасти и заради тях, английският остава lingua franca в Брюксел.

Един от символите на Брюксел – Манекен пис, облечен в британския си костюм в навечерието на Брекзит

Изненадващо напускането на Кралството има неизмеримо по-малко значение от лингвистична гледна точка от евентуално излизане на България. Освен, че тя е единствената, която ползва българския за официален, България единствена в ЕС пише на кирилска азбука.

І Ще има ли британски еврочиновници?

За разлика от британския еврокомисар и британските евродепутати, които повече не са част от европейските институции, британски граждани ще продължат да работят в тях. Мнозина от британските чиновници използваха тригодишния период на преговори за излизане, за да получат второ европейско гражданство и благодарение на него, ще могат да останат в евроинституциите. Брюксел също не е петимен да ги загуби заради техния опит и качества. Тяхното кариерно развитие обаче ще бъде ощетено, тъй като те няма да могат да останат на най-чувствителните места, особено по време на преговорите с Лондон, за да не изпаднат в конфликт на интереси.

Всички евроинституции ще трява да се адаптират. Ситуацията в Съда на ЕС също е “особена”. Тримата съдии от Обединеното кралство от 3 февруари са безработни, но генералният адвокат остава до избора на неин приемник, който не е обвързан със срок. Съдът ще продължи да гледа дела, заведени от и срещу Кралството и ще тълкува европейското законодателство по искане на магистрати на Нейно величество, до края на годината, въпреки че Великобритания вече е трета държава. В същия срок продължават да текат и всички наказателни процедури, заведени от Европейската комисия срещу британското правителство за неспазване на европейското законодателство.

І Защо трусът в Европарламента е най-силен?

Брекзит предизвика най-много размествания в Европейския парламент, който днес започва първия си работен ден с намален състав. От 751 евродепутатите стават 705. Британските евродепутати бяха 73-ма, но страните членки решиха да не си поделят изцяло местата им. 27 от мандатите се преразпределят между 14 страни.

Решението беше доворено по време на българското председателство, за да се се отрази по-справедливо промяната в броя на населението в страните членки върху тежестта им в Европейския парламент. За България нищо не се променя и тя запазва представителство от 17 евродепутати, но Франция и Испания ще увеличат своите с по петима, Италия и Нидерландия – с по трима. От най-малките страни ще спечели Естония, която “пораства” до седем евродепутати.

Новите членове на Европарламента бяха избрани по време на европейските избори през май 2019 г. и досега чакаха ред да си седнат на банките. 46 стола остават празни – формално в очакване на ново разширяване, но то едва ли би могло да се случи през оставащите 52 месеца от мандата на парламента.

І Географски граници

Загубата на най-големия от Британските острови – Великобритания, и на северната част на остров Ирландия, не е единствената географска промяна, предизвикана от Брекзит. В петък в полунощ Централно европейско време ЕС изгуби от територията си още най-южната точка на Пиринейския полуостров – Гибралтар. Гибралтарската скала и пясъчният провлак (6,84 кв.км), съединяващ скалата с континенталната суша, са част от Обединеното кралство и излязоха от ЕС едновременно с Лондон. Стратегически важната точка над Гибралтарския проток – най-тясното място във водите между Средиземно море и Атлантическия океан, едва не струва на Великобритания блокиране на споразумението за излизане. Испания, която има претенции към Гибралтар, се отказа да му наложи вето, едва след като Европейската комисия обеща Испания и Великобритания да уговорят условия за бъдещо ползване, преди ЕС да ратифицира споразумението за раздялата.

Служители на Европейския съвет прибират британското знаме, след като страната излезе от ЕС на 31 януари

Кипър също преживява промени от напускането на Обединеното кралство, защото в петък още 3% от територията на остров Кипър престанаха да бъдат част от Европейския съюз. Става дума за две суверенни британски военни бази в източната част на острова – “Акротири” и “Декелия”. Те имат статут на британска отвъдморска територия, уговорена като такава в Договора за създаването и независимостта на Кипър от 1960 г. Двата военни обекта заемат територия от 254 кв.км и в тях работят 11 000 кипърски граждани, което поставя въпроса за свободното движение на хора след изтичане на преходния период, но също и проблеми, свързани с данъчното облагане, търговията, земеделието, риболова и др.

І Еврото е официална валута в Обединеното кралство?

Да, няма грешка. Великобритания не беше част от Еврозоната, но двете суверенни британски военни бази на остров Кипър, използват единната европейска валута от 2008 г. насам, когато Ларнака възприе еврото като национална валута. В “Акротири” и “Декелия” еврото е единствената валута за разплащане и бъдещите преговори между ЕС и Великобритания трябва да уредят и статута на официалната валута. Повечето наблюдатели смятат, че двете бази ще продължат да бъдат единствената част от Кралството, които ще ползват европейската валута и след раздялата, но ЕЦБ ще има последната дума за това предстоящите преговори.

І Като говорим за пари…

Великобритания ще трябва да продължи да удоволетворява всяко искане на Европейската комисия за вноски към европейския бюджет до края на годината. Фактурите по проекти, задължения към фондове и други плащания, които пристигат като платежни искания след 1 януари 2021 г., ще се изчисляват по формула като съотношение между собствените ресурси, предоставени от Обединеното кралство в периода 2014—2020 г., и собствените ресурси, предоставени от всички държави членки (включително Обединеното кралство) през същия период.

І Единствената дива маймуна

Виртуално биоразнообразието в Европа вече изгуби богатството на ендемичните растителни и животински видове в Обединеното кралство. Безспорно най-видимата загуба ще е на единствената дива маймуна, живееща на европейска територия. Около 300 магота (берберски макак), обитаващи Гибралтар от средните векове, когато са били пренесени от Северна Африка, вече не са част от биобогатството на ЕС. Видът има дори още по-голямо значение за Обединеното кралство, тъй като според местното поверие Гибралтар ще остане британски докато е жива поне една маймуна.

І Сините паспорти

Сигурно ще се изненадате, но правата на домашните любимци бяха съществена част от преговорите за раздялата между ЕС и Обединеното кралство. По настояване на Лондон дори председателят на Комисията Юнкер се ангажира с тях в една от годишните си речи за Състоянието на Съюза.

Парадоксално, точно когато новите британски паспорти, станаха сини като европейските ветеринарни паспорти, британските домашни любимци са на път да загубят лекотата си на придвижване. Засега утехата е, че всичко остава по старому до Коледа – животните с европейски паспорт могат да минават с него границите с микрочип и без допълнителнителни ваксини. Но бъдещето е неясно. Колко, ще зависи от това дали ЕС ще обяви Обединеното кралство за „трета страна, включена в списъка“ за пътуване с домашни любимци, “трета страна, включена в Списък 2”, т.е. неевропейска, но все пак привилигирована, или „трета страна, която не е включена в списъка“.

Първият вариант предвижда, че от домашния любимец ще се изисква микрочип, ваксина срещу бяс и британски паспорт на домашен любимец. Вторият ще изисква и сертификат от ветеринар за всяко пътуване плюс допълнителни лечения. Най-лошият сценарий може да доведе до това, че собствениците трябва да плащат значителни суми за допълнителни ваксинации, лечение и сертифициране всеки път, когато домашните си любимци пътуват, и да трябва да започнат процеса до четири месеца преди това.

Йовка ДИМИТРОВА www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)