Майсторим семейно сурвачка!

Творческо ателие „Благословията на българската сурвачка“ организира РИМ – Стара Загора днес от 14 до 16 часа.

В дните, когато най-ценно е времето прекарано със семейството, защо заедно с децата не си направите собствена сурвачка, която да украсите сами и с която мъничетата да сурвакат на празника? Така ще вплетете вашата енергия и наричания за по-здрава и щастлива година. Нанизвайки пуканките ще си пожелаете това, което вие и вашето семейство искате, ще прекарате заедно една топла вечер, ще разкажете на децата за символиката на празника, ще научите стихчето за сурвакане…

Не е трудно, а и не ви трябват много материали.

На първо място, разбира се, е дряновата пръчка. Най-добре е да си я отрежете сами, ако имате тази възможност. Ако не – на пазарите предлагат неукрасени дрянови клонки именно за тази цел. Първо връзвате с червен вълнен конец долните клончета на кръг, а след това и по-горе по стъблото още едно кръгче – по-малко.

Най-общо основата на сурвакницата заприличва на буквата “Ф”. След това правите гирлянди от нанизани пуканки, другия вид са от сушени плодове, тук-там връзвате суха червена чушка и панделки от червен конец, както и бяла неоцветена вълна. Каквото вие решите. Това е ако искате да спазите традицията. Но, разбира се, бихте могли да изберете и по-модернистична украса – с мъниста, дървени топчета, панделки, или оцветени с боички макарони. С последните децата се забавляват много в приготвянето им, а също така и нанизват много лесно без да се използва игла.

Така в украсата ще се включат дори и по-мъничките дечица, които също искат да участват. Какъв ще бъде вашият стил на украсяване, избирате вие. Най-важно е да се забавлявате и да пренесете всички добри пожелания в направената сурвакница, а тя става много красива когато е сътворена с любов и много смях.

 

 


image0 (9K)