Македония е готова да смени името си, съобщи Заев

offnews.bg

Зоран Заев, премиерът на западната ни съседка, днес съобщи, че Република Македония вече е готова да промени името си.

От пресконференция в Министерския съвет в Скопие стана ясно, че премиерът е готов да приеме „географско определение“ към името на държавата, тоест към името „Македония“.

[ad id=“263680″]

Ние сме фокусирани към съществени ходове, които най-накрая да доведат до решение на този чувствителен проблем, подчерта Заев във връзка с преговорите за бъдещото име на държавата, водени между Скопие и Атина с помощта на посредника на ООН Матю Нимиц.

Зоран Заев съобщи новината на съвместна пресконференция с посланика на ЕС в Македония Самуел Жбогар, свикана след като Еврокомисията прие днес Стратегия за разширяването на съюза към Западните Балкани.

Съгласно тази Стратегия Република Македония се движи по верния път, каза министър-председателят и призова „народните представители от всички политически партии, президентът, опозицията и всички институции в държавата“ да участват активно в процеса на реформи.

[ad id=“225664″]

Ползите ще са за цялата държава, за всеки гражданин, подчерта Заев.

Той съобщи още, че на днешното си заседание правителството е решило да преименува магистралата „Александър Македонски“ в „Приятелство“, както и летището „Александър Велики“ в „Международно летище Скопие“.


image0 (9K)