Макрон говори с Байдън, връща френския посланик в САЩ

Френският президент Еманюел Макрон ще върне следващата седмица френския посланик обратно в САЩ, след като американският президент Джо Байдън е признал, че консултиране с Франция преди обявяването на тристранния пакт в сферата на сигурността с Великобритания и Австралия, е могло да предотврати дипломатическия спор, съобщи Елисейският дворец, цитиран от Ройтерс.

Още по темата

22 сеп 2021 10:10

31

21 сеп 2021 08:00

26

Миналата седмица Франция отзова за консултации посланиците си в САЩ и Австралия, след като Вашингтон и Лондон подписаха с Канбера сделка за ядрени подводници, довела до развалянето на предишна сделка на Париж с Австралия за доставка на дизелови подводници на стойност 40 млрд. долара.

Макрон и Байдън проведоха телефонен разговор днес, в който двамата лидери са се споразумели да стартират задълбочени консултации за възстановяване на доверието, посочи в изявление Елисейският дворец.

Канцеларията на Макрон добави, че САЩ са се ангажирали също да увеличат подкрепата си за антитерористични мисии под егидата на ООН в региона на Сахел в Африка.

Двамата президенти са се договорили също да се срещнат в Европа през октомври, съобщи Белият дом.

„Оставете ме на мира“ обърна се британският премиер Борис Джонсън към Франция, визирайки изразеното от Париж недоволство от тристранното споразумение за сигурност, сключено между Австралия, Великобритания и САЩ, предаде Франс прес.

„Мисля, че е време някои от най-скъпите ни приятели на света да се вземат в ръце във връзка с всичко това“, заяви той пред медиите по време на посещение във Вашингтон. „Оставете ме на мира“, добави британският премиер, като произнесе фразите „вземете се в ръце“ и „оставете ме на мира“ на смесица от френски и английски.

„Това е по същество голяма стъпка напред за глобалната сигурност“, подчерта британският премиер. Той отбеляза, че новото споразумение „не се опитва да измести никого и не е враждебно към Китай например. То цели само да засили връзките и приятелството между три страни“.

(БТА)

Източник: https://www.dnes.bg/……………


image0 (9K)