Стара Загора

Малките магьосници от „Загорче“ вдигнаха на крака публиката в Линц и Залцбург

СЛЕД ДЪЛГО И ТРЕПЕТНО ОЧАКВАНЕ, НАЙ-ПОСЛЕ И АВСТРИЯ ПОСРЕЩНА ТАЛАНТЛИВИТЕ ДЕЦА НА „ЗАГОРЧЕ“

Българите в два от най-красивите градове на Австрия – Линц и Залцбург имаха възможността да се насладят на красотата и феерията на изпълнението на малките танцьори, певци и музиканти. Турнето се провежда във връзка с 1-ви ноември – Деня на народните будители, юбилея на Българското училище „Кирил и Методий“ в Париж, Международния ден на българските училища „Аз съм българче“ в Амстердам и Международния семинар „Децата и изкуството“ в Братислава.

Ансамбъл „Загорче“ представят детски музикално-танцов театър на фолклорна основа от Тракия – България. Съставът е от артисти на възраст от 7 до 18години. Децата са танцували във всички европейски страни, като са посетили над 800 града.

Част от тазгодишното им турне беше и Австрия. На 29 и 30 октомври 2016 г. ансамбълът изнесе два концерта в Линц и Залцбург.

Организатор на събитието е учителският колектив на Българско училище „Дунав“ Линц и Залцбург, с огромната подкрепа на родителските активи на училището в двата града. Сред официалните лица, уважили събитието, беше почетният консул на Р. България в Залцбург г-н Ерио Хофман.

Концертът започна. Публиката, тръпнеща в очакване, притихна в тишина.

При появата на малките артисти, облечени в пъстри тракийски носии, и при първите ритми на гайдата и тъпана, залите избухнаха в аплодисменти и овации.

Оркестрантите и хористите освен, че свиреха и пееха, се движеха по цялата сцена сред танцьорите, с което допринесоха за още по-голямата пищност и красота на изпълнението. Познатите български народни песни, звученето на гайдата, кавалите, гъдулките и тъпана просълзиха много от присъстващите.

Час и половина децата от „Загорче“ пяха, танцуваха и свириха под бурните аплодисменти не само на българските, но и на присъстващите австрийски зрители, очаровани от красотата и магията на българските гласове и фолклор.

На 30 октомври своите умения в Залцбург споделиха и танцьорите от група „Здравец“, които в продължение вече на една година разучават български народни танци в града на Моцарт.

След концертите и в двата града художественият ръководител на ансанбъла Венелин Кръстев проведе Работилница, на която деца и възрастни усвоиха стъпките на Ръченица, Дайчово, Дунавско, Еленино хоро и много други. В Залцбург хората се виха на хорото дълго след края на концерта.

След много емоции, прегръдки и поздравления талантливите деца на Загорче, събрали много впечатления и спомени оттук, продължиха своя път към Кьолн.

Благодарим ви, „Загорче“!

Благодарим ви, мили деца, за прекрасните емоции, които ни донесохте! За вашия пъстър, весел и талантлив спектакъл!

Очакваме ви отново! – пише Катя Илиева за eurochicago.com

Програмата на концертите на „Загорче“ до края на турнето вижте ТУК

Красимира Янкова

Recent Posts

Българският зет не стана кмет на Лондон

Браян Роуз се класира последен...

1 минута ago

И миряни от Румъния дойдоха на Царевец

Благодатният огън беше изнесен от храма "Рождество на Пресвета Богородица"....

18 минути ago

Румен Радев: На Великден да си пожелаем вяра и сили

Към пробуждане и единение призова президентът...

един час ago

Слънчево време днес, малко дъжд в планините

Максималните температури ще бъдат между 18°С и 23°С...

един час ago

Стара Загора посрещна Възкресение в храма „Св.Николай“

Митрополит Киприан отслужи светата литургия...

един час ago

Камбаните бият, Христос Воскресе! Великден е

Премиер, министри и без президента на светата литургия...

3 часа ago
image0 (9K)