Манолова внася искане за мораториум върху решенията на правителството

В понеделник внасяме законопроект за мораториум върху решенията на Министерския съвет, заяви председателят на парламентарната група „Изправи се! Мутри вън!“ Мая Манолова във видео на живо във Фейсбук, видя ЗАРАТА.

„Трябва да е ясно, че Борисов ще спре да раздава пари и концесии. Кабинетът в оставка не е спрял да харчи публични пари, да дава концесии за жълти стотинки и да извършва назначения в публични предприятия. Заляти сме от сигнали, че партийни калинки на Борисов се назначават без квалификация на високи позиции. Ще се намери начин партийните назначения да освободят тези места и на тяхно място да са компетентни хора“, каза още Манолова.

Тя уточни, че ще предложи на „Има такъв народ“ и на „Демократична България“ да внесат заедно предложението за мораториума.

„В петък беше предложено подобно решение да влезе в Комисията по ревизия, но това щеше да я направи противоконституционна“, допълни Манолова.

По думите й предложения за промени ще има и в Закона за личната помощ.

„Ще възстановим текстовете, които по настояване на Сачева бяха премахнати в края на миналата година и законът беше осакатен и убит. Сега предоставяната лична помощ е крайно недостатъчна. Има много хора, които имат нужда от личен асистент, но са изключени. Според Сачева уврежданията имат почивен ден и събота и неделя не се полагат лични асистенти, както и след 17.00 ч.“, подчерта Мая Манолова.

„Връщаме закона такъв, какъвто го приехме през 2018 г. след осеммесечни протести на майките на деца с увреждания. Координирали сме този проект с тях и се надяваме още през следващата седмица той да влезе за обсъждане в парламента и хората с увреждания час по-скоро да имат адекватна защита“, заяви Манолова.

Тя каза, че в неделя ще бъдат довършени и двата законопроекта за подкрепа на малките фирми, домакинствата, самоосигуряващите се лица, засегнати от пандемията. Ние ще продължим подкрепата от 50 лв. към пенсиите до края на 2021 г. От следващата година ще преизчислим всички пенсии, за да живеят достойно възрастните хора, каза още Манолова.


image0 (9K)