ИЗБРАНИ

Манолова: Предстои ни споразумение с „Отровното трио“ за явяване на изборите

Думата за 2021 г. е „начало“ и „Борисов, чао!“, заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова в предаването „Годината“ по Дарик радио.

„Следващата седмица ще подпишем споразумение с Отровното трио за общо явяване на изборите, което е част от обединението на извънпарламентарните сили срещу статуквото. Други стъпки са общо наблюдение на изборите и паралелно преброяване, така че заедно да си пазим изборите и с партията на Слави Трифонов. Надявам се, че ще имаме общи действия и преди изборите, но е важно и споразумение за ценностите и приоритетите след изборите, за да има критично мнозинство в следващия парламент“, коментира Манолова.

„Думата за 2021 г. е „начало“ и „Борисов, чао!“. Начало на нов модел на управление, без Борисов, в който институциите са омбудсмани, а не бухалки. Модел, при който парите на българския данъкоплатец не отиват в приятелския кръг на властта, а в подкрепа на бизнеса и при обикновените хора. Здравната система да не е само за елита, но и за гражданите“, допълни Манолова.

„Час по-скоро трябва да спре агонията на едно управление, което е изгубило доверие. Икономическата и социалната криза ще продължат след пандемията, но могат да са овладени единствено от ново управление, което е получило кредит на доверие и има отговорност да не предава хората. Борисов отдавна изпусна кормилото и държавата е оставена на автопилот. Всеки е оставен сам да търси линейка, болнично легло, апарат за кръвна плазма или за кислород“, каза тя.

„Протестът детронира властта и гневът на хората ще спечели следващите парламентарни избори. Протестът показа, че разграждането на модела на Борисов е възможно единствено с обединение. Борисов е възможен 11 години на власт заради липсата на обединение на всички, които искат нормална държава, институциите да не са бухалки, върховенство на правото, свобода на словото“, акцентира Манолова.

Манолова е категорична, че „Изправи се.БГ“ няма стане партия и е партньорска мрежа, която включва инициативни комитети, граждански организации, експерти и партии, извън статуквото на настоящото Народно събрание – ДБГ, „Волт“, Земеделски народен съюз, социалдемократи, движението на Татяна Дончева и Нова алтернатива. „При нас има и леви, и десни, и партийни, и безпартийни. С протегната ръка сме за обединение към другите политически субекти, които са извън статуквото“, обясни тя.

Относно удължаването на противоепидемичните мерки Манолова заяви, че правителството изостава и не управлява здравната и икономическата криза. Подигравка е на хората да се дават по 24 лв. на ден, предвид лобистките закони, приемани в парламента и гласуваните бонуси за държавните чиновници. „Тази криза показа с лупа тежките пороци на управлението на Борисов“, категорична е тя.

Манолова подчерта, че решението на водната криза е връщането на общинските ВиК-дружества, които хората искат. „Нивото на язовирите е критично ниско, а властта централизира ВиК-системата с един държавен ВиК-холдинг и по този начин централизира корупцията. От 2017 г. до сега цената на питейната вода се е повишила средно със 70 % за страна. Има места с 300 % увеличение, но пет области са застрашени от водна криза“, обясни тя.

Относно Северна Македония Манолова заяви, че се е видял провалът на българската дипломация, която не можа да обясни българската позиция, че сме за това да са признати българските корени на езика и общата ни история до 1944 г. „Проблемите между двете страни заради езика на омразата трябваше да са решени с договора за добросъседство, но не бяха решени“, каза още тя.

Интервю на Кирил ВЪРЧЕВ, Дарик радио

 

Елена Дюлгерова

Усмивката, която изпращаш, се връща обратно при теб.

Share
Published by
Елена Дюлгерова

Recent Posts

Ливърпул отказа Тотнъм за Топ 4 с бой на „Анфийлд“

"Мърсисайдци" спечелиха с 4:2...

5 часа ago

Бързи и лесни прически, готови за под 5 минути

Какво да си направите, когато бързате...

6 часа ago

Холивудски актьор ще става бос на Илия Груев в Лийдс

Уил Феръл е закупил голям дял в "спящия гигант"...

7 часа ago

Най-добрите любовни комбинации за зодия Телец

Вижте кои са, ако сте представител на тази зодия...

8 часа ago

Историите ON AIR: За спасителното чудо на Воскресението!

Възкресението на Исус е историческият факт, който поставя основата на християнството...

9 часа ago
image0 (9K)