Марияна Симеонова: Белодробните трансплантации се бавят по вина на МЗ

Заповед от здравното министерство е довела до неподновяването на договора за трансплантиране на български пациенти в болница във Виена, което е довело до забавянето на белодробни трансплантации. Това стана ясно от думите на подалата оставка шефка на Изпълнителната агенция по трансплантация Марияна Симеонова, пише OFFNews.

[ad id=“225664″]

Тя обясни отново, че проблемът за забавянето на трансплантациите, за което пациенти протестираха пред МЗ, не е в изтичане на договора с „Евротрансплант“, а в изтичането на допълнителния договор за трансплантации с клиника във Виена.

Договорът с „Евротрансплант“ е безсрочен, но на практика всяка година се прави одит на болниците във включените държави. От одитите се вижда, че България е дала повече органи, отколкото има трансплантирани български пациенти, така че няма прекъсване. Нямаме и орган, подаден от България, който да не е трансплантиран, което говори добре за организацията и за поддържането на органите, обясни тя.

Договорът с клиниката във Виена обаче е изтекъл през май 2017 г., но от клиниката ни дават още два месеца гратисен период заради добрата обща работа, като през това време също се приемат пациенти.

След изтичането им обаче Симеонова иска разрешение да поднови договора. Още през май тя пише до здравното министерство, че договорът изтича, и иска реакция, защото не може да подпише нов договор без разрешение от ведомството.

„Повече от седем месеца чаках отговор, за да мога да подпиша такъв договор, но не получих“, каза тя. Вместо това от министерството пристига писмо, според което Симеонова трябва да търси договор с други клиники, макар да предупредила многократно, че това ще доведе до 8-9 месеца забавяне.

[ad id=“263680″]

„След като една система работи добре, работим добре с болницата във Виена, новата процедура ще забави нещата, но от мен се поиска да търсим други държави“, обясни тя.

Разговорите за договор с нова клиника започват официално чак през януари тази година.

Съгласно правилата на „Евротрансплант“, Марияна Симеонова подава заявление, че българска болница търси европейска клиника, в която да се извършват белодробни трансплантации на български пациенти. Заявлението се пуска до всички болници в осемте държави, които работят с „Евротрансплант“, като за отговор се чака 1 месец. Получават се отговори от две германски клиники. Избрана е по-голямата – в град Есен, и започва процедурата за сключване на договор, която обаче продължава с месеци, като причината е в германското законодателство.

Българските болници, които са подали такова заявление, са болниците „Лозенец“ и „Св. Екатерина“.

Разговорите с траснплантационния център са вече на финален етап, но за момента не могат да се дадат точни срокове за сключването на договора, каза бившата шефка на ИАТ.

Изпратени са и писма до германската болница с молба да бъдат приети български пациенти, докато текат процедурите, но от германската клиника отказват, тъй като законодателството не го позволява.

[ad id=“236993″]

Макар че разговорите в клиниката в Есен са на финален етап, българската страна все още няма отговор на въпроса и колко ще струва трансплантацията там, въпреки изпратените 5 писма по въпроса, като опасенията са, че ще е по-скъпа от клиниката във Виена.

Цената на трансплантацията в клиниката във Виена е било до 120 000 евро, като това е ниска цена в сравнение с исканите в други държави. Във Франция цените били над 300 000 евро, а в Германия – над 200 000 евро.

Симеонова е категорична, че е трябвало да подпише нов договор с клиниката във Виена, макар че не е имала право на това.

„За мен беше грешка, че не се продължи договорът с Виена, нямам обяснение защо имаше съпротива, съжалявам, че не го продължих. Ако знаех, че толкова ще се чака, щях да го направя и после да чакам да ме уволнят“, коментира тя.

На журналистически въпрос за това кой е поискал да се търсят други клиники Симеонова отговори, че е дошъл официален отговор от министерството, подписан от здравния министър по това време. Тя обаче не успя да каже точно от кой здравен министър. По това време проф. Николай Петров беше сменен от настоящия здравен министър Кирил Ананиев, който пое поста през ноември миналата година.

Симеонова обясни, че в крайна сметка е получила подкрепата на настоящия здравен министър Кирил Ананиев и той е дал „зелена светлина“ за разговорите, но не знае на какво се дължи забавянето преди това.

[ad id=“218548″]

По повод подадената от нея оставка Симеонова посочи, че иска да продължи да се развива като лекар, но е обещала на ръководството на здравното министерство да помага за работата на Изпълнителната агенция по трансплантация.

Симеонова подаде оставка и през юни, но тогава тя не беше приета.

„Преди два месеца имах мотиви – че работата в администрацията за мен като лекар трябва да се промени, институциите трябва да говорят помежду си, да осигуряват условия за лекарите и за пациентите. Администрацията трябва да се промени. И никой няма право повече от пациента“, коментира Симеонова.

Тя направи обобщение на работата на ИАТ и обясни, че Агенцията е отправила предложения за промени в МЗ, по които обаче не е направено нищо вече 4 години. Сред предложенията за законодателни промени е и поправка, която би разрешила т.нар. кръстосано донорство.


image0 (9K)