Марк Рюте на път да се размине с четвъртия мандат

Нидерландският премиер Марк Рюте срещна сериозни трудности в опитите си да сформиране ново правителство – коалиционен партньор, смятан за жизненоважен за осигуряването на парламентарно мнозинство, отказа да се присъедини към ново правителство, предава Ройтерс.

Лидерът на Християнския съюз Герт Ян Сегерс заяви в интервю за вестник Nederlands Dagblad: „Не искаме да се връщаме към „обичайното положение“. Не можем да бъдем част от четвърто правителство на Рюте“.

Християнският съюз е една от четирите партии в правителството, оглавявано от консервативната Народна партия на свободата и демокрацията (НПСД) на Рюте.

Парламентът прие решение, с което не одобрява поведението му по време на преговорите за сформиране на ново правителство. Преди дни обаче Рюте оцеля на косъм при вота на недоверие по обвинения, че не е казал истината, когато е правил намеци за възможното бъдеще на критичен депутат от друга партия. Всички партии извън коалицията му гласуваха за незабавното му отстраняване и това превърна настоящата коалиция в единствения вариант за Рюте да сформира четвъртото си последователно правителство.

Обществено допитване, публикувано след дебата по вота на недоверие, показа, че подкрепата за Рюте сред обществото е намаляла до 25% спрямо 54 на сто седмица по-рано.


image0 (9K)