Мартин Димитров: Крайният скок на парното ще бъде по-малък

Обещахме диференцирано ДДС за парното, което да стане 9%, в момента е 20%, това ще компенсира част от нарастването. Крайното увеличение ще бъде по-малко като въведем диференцираното ДДС, което сме обещали, коментира Мартин Димитров от „Демократична България“ пред БНТ.

70% от парното е газ. Алтернативните доставки се очакват да бъдат по-ниски от цените на Газпром, обаче и цената на Газпром много поскъпна, обясни Димитров.

„Дори да бяхме останали на руски газ, сега щеше да има подобно увеличение на цените. Има световна тенденция за поскъпване на газа и ние не можем да избягаме от нея“, допълни още Димитров.

Той каза също така, че тепърва ще се оценява работата на КЕВР у нас.

Още по темата

27 май 2022 15:58

312

Мартин Димитров коментира и увеличението на цените на тока.

„2% увеличение на тока за София и региона, 3% за другите места, при това развитие на ситуацията, това е най-ниското за целия ЕС. В такава ситуация на кризи и на война е добре“, обясни Мартин Димитров.

„Възникването на военното събитие доведе до енергийна криза. Ние овладяваме последствията и много от мерките са добри. Има добри мерки, трябва просто по-бързо“, заяви Димитров.

18 месеца са нужни за техническото приемане на еврото на 1 януари 2024 г.

Той изрази мнение, че въвеждането на еврото у нас няма да увеличи инфлацията. Допълни още, че въвеждането му ще доведе до повече инвестиции и до по-добри условия на кредитите.

„Еврозоната трябва да ни бъде цел и в никакъв случай не трябва да се притесняваме от тази цел“, допълни Димитров.

https://www.dnes.bg/ … Натисни СПОДЕЛИ, моля!


image0 (9K)