Мартин Шулц напуска, нарушил две обещания

Председателят на Социалдемократическата партия на Германия Мартин Шулц, който трябваше да стане външен министър в новото коалиционно правителство начело с Ангела Меркел, оттегля кандидатурата си след силна съпротива от собствената му партия, предадоха германски медии.

[ad id=“263680″]

=

Оттеглям кандидатурата си за поста външен министър, тъй като тя може да застраши гласуването на коалиционния договор от членовете на ГСПД, обяви самият Шулц, след като новината за промените изтече в медиите.

Според информации на вестник „Билд“ ръководството на ГСПД е помолило Шулц да обяви официално отказа си още този следобед.
Това означава, че социалдемократите оттеглят доверието си от него. В сряда той самият пък обяви, че се оттегля от председателството на партията в полза на Андреа Налес, която ще е първата жена начело на социалдемократите от създаването на партията. Причина за отказа му са обвиненията от обикновените членове на ГСПД, че Шулц е използвал партията за трамплин, за да си намери хубав пост в политиката и че е нарушил две обещания – да не допуска четвърти кабинет Меркел и да не влиза отново в голяма коалиция с ХДС.
През идните дни социалдемократите трябва да подложат на гласуване коалиционния договор с консерваторите и от резултата от техния вот зависи дали ще има ново правителство в страната.
След продължителни и тежки преговори консервативният лагер на канцлера Меркел и социалдемократите се договориха в сряда по разпределянето на министерските постове в бъдещия кабинет, който се очаква да поеме функциите си през март.
Досега никой не е назначен официално, но сред вероятните министри няма нито един висш политик от бивша ГДР с изключение на канцлерката, израсла в комунистическата част на страната.

[ad id=“225664″]

=

Откакто бе огласено споразумението, валят критики от целия политически спектър. Някои висши представители на Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел недоволстват от скромния брой министерства, запазени за тяхното политическо семейство, особено при ключовите ведомства. „Навсякъде ври и кипи“, обобщи положението председателят на младежката организация на ХДС Паул Цимяк и призова за „обновяване“ на правителството. „В това правителство така просто не може да продължава“, заяви той пред радио „Дойчландфунк“.

http://BNews.bg


image0 (9K)