Масово гласуват българите в Западна Европа, опашката в Лондон стигна 2 км

Българите в чужбина, както се очакваше, демонстрират сериозна избирателна активност. Дълги опашки от желаещи да гласуват се извиха в Лондон, Бристол, Мюнхен, Франкфурт, Берлин, Барселона, Валенсия и др.

Фейсбук е пълен със снимки на опашки пред секциите в Лондон, Берлин, Барселона и други градове. Силен е интересът младите и в Мюнхен. Опашката в Лондон е 2 км. осведомява българиян на Острова.

„Аз чаках близо час и половина, за да дам своя глас. Нямаше абсолютно никакво напрежение сред хората на опашката, която беше дълга над 300 метра“, разказва старозагорката Любомира Иванова за Dariknews. И допълни: „Направи ми впечатление, че да гласуват днес бяха дошли предимно млади хора, студенти.“

На места от снимките, пуснати от избирателите, се забелязва, че струпванията от хора са толкова големи, че нарушават противоепидемичните мерки. В Испания следобед и привечер се очаква още по-голям наплив от български гласоподаватели.

Тази година изборните секции в Германия са 69. Мюнхен е градът с най-много подадени заявления за гласуване – 1193. Документът се разпечатва и при гласуването се подписва пред комисията. Общият брой на заявилите желание да гласуват в Германия по данни на ЦИК е 13 666. “Организацията в за гласуване в консулството в Мюнхен е като стратегията за справяне с пандемията. Ако няма заразени днес, божа работа ще е. Ако не вярвате, елате да видите!”, пише Борислав Киприн в Туитър.

А секционните комисии в Берлин и Франфуркт са получили последно предупреждение от полицията, че ако гласуващите не спазват дистанция, секциите ще бъдат затворени по-рано, предаде бТВ.

В Лондон сънародниците ни извиха опашки въпреки локдауна. От ранни зори желаещи да гласуват се наредиха в дълга колона пред посолството ни в британската столица.

На една от опашките пред секцията в Сътън имаше стотици избиратели. Гласували разказаха, че са чакали около два-три часа за да упражнят правото си на глас. Властите в Сътън дори отправиха официално предупреждение, че може да преустановят гласуването заради противоепидемичните мерки, предаде бТВ.

От българското посолство в Лондон взеха решението за секциите на базата на четири основни критерия – брой на подадени заявления за гласуване, брой на внесени документи са уседналост по региони, географско разпределение и брой на гласувалите в предишни избор.

На някои българи из се наложи да пътуват по-дълго време до одобрените секции, но това не ги отказа. И те въпреки неудобствата се включеха в гласуването. Най-много са избирателните секции в Лондон – 13.

По 40 минути чакаха българите в Барселона, за да пуснат бюлетина, но това не ги отказа от гласуването. В цяла Испания са подадени рекорден брой заявления за гласуване – 7778. Следобед се очаква засилване на избирателната активност, което вероятно ще доведе до струпвания и на други места като Мадрид и Валенсия.

За кого ще отиде гласът на младите българи в Западна Европа и САЩ е големият въпрос, твърдят социолози. Досега за този вот основно се бореха градската десница и ГЕРБ. Но на тези избори и двете партии получиха голяма конкуренция в лицето на Слави Трифонов. За гласа на младите българи зад граница се бори и Цветан Цветанов. Развръзката ще дойде на 5 април, когато приключва и последния вот на сънародниците ни зад граница – този на българите в Чикаго.

 

 


image0 (9K)