Математикът Любомир Любенов, учител в Академията по компютърни и природо-математически науки : „Хубавите неща са реализация на прости идеи, които се проектират в бъдещето“

Математикът Любомир Любенов, учител в Академията по компютърни и природо-математически науки : „Хубавите неща, всъщност са реализацията на много прости идеи, но такива, които се проектират в бъдещето, с които можеш да видиш зад хоризонта. Просто трябва да се намери човек, който да предложи идеята, после хора, които да я подкрепят, екип, който да я реализира…“

– Г-н, Любенов, да припомним, кога бе създадена Академията по компютърни и природо-математически науки?

Академията беше създадена на 28-ми септември 2019 година. Идеята за създаването й бе на кмета на община Стара Загора Живко Тодоров. Това се случи след многобройните успешни изяви на старозагорските ученици на математически състезания в Азия.

Академията е общинска инициатива към „Центъра за личностно развитие“. Обучението в нея е напълно безплатно за учениците. Важно е детето не само да желае да учи математика, но и да се представи добре на прегледа на знанията, който правим след всяка сесия. Досега сме провери две сесии – септември – януарии февруари – май. Прегледът на знанията е нещо, особено важно за нас, защото виждаме доколко сме успели в обучението, доколко учениците са успели. Третата сесия се провежда в момента и ще продължи 31 юли.

 Това са 14-те млади математици на Стара Загора, които постигнаха сериозни успехи на олимпиадите в Тайланд и Япония, но са и носители на престижни отличия от предишни състезания: Теодор Танков, Американски колеж София златен медал на Тайландска олимпиада, бронзов за брат му Максим Танков, НУ „Д. Благоев“, Стара Загора. Призьорите от  състезанието World Mathematics Invitational във Фукуока, Япония: Диамантена награда Виктория Данаил Стефанова, 3 клас, Стара Загора – Лондон; Йоан Николаев Михайлов, 3 клас,  СУ „Максим Горки“, Стара Загора, златен медал за Деан Дечев, 12 клас, ГПЧЕ „Ромен Ролан“, два сребърни медала за  Баян Елкин, 2 клас,  2 ОУ „П. Р. Славейков“,  Владимир Цаклев, 2 клас, 2 ОУ „П. Р. Славейков“, шест бронзови  Станислав Димов, 5 клас, ППМГ „Гео Милев“, Христо Христов, 5 клас, ППМГ „Гео Милев“,  Любен Карбанов, 7 клас, ППМГ „Гео Милев“, Паола Павлова, 7 клас, ППМГ „Гео Милев“,  Калоян Руев, 10 клас, ГПЧЕ „Ромен Ролан“, Елина Димова, 11 клас, ГПЧЕ „Ромен Ролан“, поощрителна награда Александър Данчев, 6 клас, ППМГ „Гео Милев“.

Третата сесия се провежда във виртуалната класна стая и наистина е вълнуващо. Часовете са уж по 30 минути, но често продължават до час, защото има въпроси, има предложения, които да включим в обсъждането на темите. Занятията протичат така – учениците получават предварително темата, разглеждат я и в планирания час започва обсъждането, поставянето на задачи. След занятието обработваме темите, включваме нови идеи и учениците отново получават подобрената тема. Така пишем „книгите“ на Академията.

Групите са от по 10 деца максимално. Най-малките са ученици от 2-ри клас , а най-големите – от 8 и 9-ти клас от Математическата гимназия и ГПЧЕ „Ромен Ролан. Академиците, които се обучават в третата сесия на Академията наистина искат много да знаят и много им се радваме, защото това е почти достатъчното условие да успеем заедно.

Обучението в Академията не е функция на един човек. С обучението са се ангажирали и математици от Българската академия на науките, от факултета по математика в Софийския университет. Това, което най-много ни липсва, са старозагорски преподаватели, които да се включат в обучението. В същото време липсата е разбираема, защото материята, която разглеждаме в Академията е много специфична, съобразена с това, което се изисква като подготовка за изява на международни олимпиади и състезания по математика. Нашето виждане е, че след 7-ми клас вече трябва да се започне с изучаването на елементи от висшата математика. Разбирате, че работата ни е трудна. До 4-ти клас нещата са добре, но след 5-ти клас, обикновено се проличава пропуснатите теми и започва трудността по наваксването, за да може да се тръгне към едно ново и по-високо ниво.

Имаме обаче мотивация – има желаещи и можещи деца, имаме ангажирани родители.

Втората сесия се осъществи трудно, защото децата вече не можеха да посещават дори и веднъж месечно занятията, заради грипната ваканция и последвалата пандемия. Наложи се да започнем обучение по друг начин.

– Успяхте ли?

Имахме невероятният шанс точно в този момент сред нас да се „появи“ Стефан Кръстанов – квантов физик, световен учен, който работи в Харвард и в Йейл. Той е лауреат на   Фондация „Миню Балкански“. Така г-н Кръстанов започна безсрочен онлайн курс по квантова физика. Друг лауреат на фондацията „Миню Балкански“ – Любен Личев, се включи от Лион (Франция) с друга тема по приложна математика: модел. Те двамата си спечелиха възхищението на децата и то на деца от цялата страна. Това беше инициатива на фондация „Миню Балкански“ и на Академията. Заедно продължихме и с подготовката за националното оценяване след 7-ми клас и в момента сме реализирали 12 теми, от които са се заинтересовали и са получили 300 ученици и които ще са им полезни при изпита, защото им дават възможността да видят тенденциите и да разберат някои неща, които до този момент са им убягвали.

– Академията ще има пряко участие в новата Професионална гимназия по информатика и математически анализ. Как?

Мисля, че точно там ще намерим подходящото място, подходящата обстановка, подходящата среда. Подготовката, която Академията дава на децата за всички училища, ще е добра основа и за това училище. Добре подготвени ученици, млади хора с отворени сетива и развит интелект са необходими за всички, а и изборът им е много по-голям – и на училища, и на държави. Съответно ще помагаме и за допълнително развитието на децата в професионалната гимназия – на тези, които желаят това.

– Нека още веднъж кажем кои са хората в екипа на академията, освен лауреатите на Фондация „Миню Балкански“!

Работим с проф. Кирил Банков от СУ „Климент Охридски“, президент на Световната федерация за национални математически състезания, проф. Йордан Табов от БАН, проф. Емил Колев, ръководител на националния отбор по математика, Невена Събева – зам.-главен редактор на сп. „Математика“, Катя Чалъкова, колега от българския екип на „Европейско кенгуру“, Йовка Янчева и се надяваме списъкат да бъде актуализиран с още много будители…

Колегата Павлин Пеев, подготвил много световни шампиони по информатика, участва в работата на Академията чрез Центъра за личностно развитие и осъществява своите проекти. Теодоси Теодосиев е също част от екипа ни – уникален учител, и мой учител от математическата гимназия в Казанлък. За нас той, освен откривател на таланти ще е извор на идеи и вдъхновител на идеи .

 

 

 

Желаем в работата ни да участват повече колеги, защото обучението на талантите не е функция на един или двама преподаватели. Първата стъпка в тази посока бе изпращането на писма-покана към колегите от всички училища в Стара Загора за участие в работата на Академията. Нормално е хората в началото да са скептично настроени и предпазливи, а и в Академията да се преподава е много различно от това да преподаваш обичайния курс по математика в училище. Очакваме колегите, в които гори искрата на будители, да се включат в работата ни. Тук, при нас в Академията , сам си поставяш летвата и тя трябва да е достатъчно високо, но и преодолима, за да дадеш шанс на учениците си да постигат успехи. Така се създава уникална конкуренция и среда. И в един момент има и риска да не прескочиш летвата…

Втората стъпка бе един конкурс, която осъществихме заедно с фондация „Миню Балкански“ за разработка на теми за извънкласна работа. Получихме 25 разработки – за съжаление нито една от Стара Загора. Публикувахме ги в списание „Образование без граници“, някои от тях ще бъдат отпечатани в списанието на Уили Янг в Сингапур. След този конкурс се родиха интересни предложения, идеи, методи и задачи.

Това са първите ни стъпки в търсенето и намирането на партньори, сътрудници. Ще правим и други стъпки и и сме сигурни че ще успеем да намерим нужните хора със сигурност, защото няма нищо по-велико от това да видиш горящите очи на дете и да му помогнеш да полети.

Стъпка в тази посока е и новото училище професионална гимназия в Стара Загора. Има перфектна идея, подкрепена с решение на общинския съвет и заповед на министъра на образованието и науката. Хубавите неща, всъщност са реализацията на много прости идеи, но такива, които се проектират в бъдещето, с които можеш да видиш зад хоризонта. Просто трябва да се намери човек, който да предложи идеята, после хора, които да я подкрепят, екип, който да я реализира, които да я реализират, пък било то и частично в началото, но добре и качествено.

Има ли нужда от подобни специалисти, които ще се обучават в новата Професионална гимназия – ами да, това са специалисти за днес, за утре, за бъдещето. Риторичен въпрос. И тези специалисти трябва да бъдат обучавани и подготвени от крехка възраст, за да постигнат висоти, за да бъдат част от напредъка на обществото. Сега е трудно да се сравняваме с китайците примерно, с азиатците, които почват обучението на децата в точни и инженерни науки едва ли не като проходят и проговорят, но пък сме длъжни да осигурим шанс на нашите умни и талантливи деца да са конкурентноспособни и успели в света – в техния свят, който настъпва.

 


image0 (9K)