Математик: След Коледа ще трябва по-сериозно затваряне

След Коледа трябва да има по-сериозно затваряне, за да се свалят достатъчно нивата на заразяване, за да може да почне ваксинацията на нацията нормално, призова математикът д-р Лъчезар Томов.

„Ако свалим нивата на заразяване, ще може да почне ваксинацията и постепенно да се отпускат мерките, за да може лятото да забравим за проблема“, предупреди той пред БНТ.

„Още на 17 октомври здравната система беше препълнена, защото процентът от новите случаи, които влизаха в болниците, почнаха да спадат. При претоварена здравна система имаме голям процент хора, които се лекуват сами вкъщи, а са за хоспитализация“, настоя той.

Томов пресметна, че около 15-20% от новите случаи би трябвало да се хоспитализират: „Няма къде да се хоспитализират и стоят с пневмония вкъщи“.

Според него най-добре са се справяли държавите, които са реагирали рано, от края на януари или началото на февруари.

„Ние реагирахме през март. Държавите се справяха най-добре след абсолютен контрол при влизането и излизането на държавите, а след това тези държави не отпуснаха режима през лятото“, каза още той.

По думите му смъртността сега, след наложените частични забрани, ще започне леко да пада: „Това официално ще се покаже като по-бърз спад, защото имаме повече възрастни хора болни, което означава и ще има повече хора в интензивните“.

 


image0 (9K)