МВнР: Няма данни за пострадали българи в кървавата баня в Охайо

Няма данни за пострадали български граждани при стрелбата в американския град Дейтън, щата Охайо, където загинаха 10 души (вкл. и стрелеца) и бяха ранени 26. Българското генерално консулство в Чикаго е в постоянен контакт с местните власти, съобщиха от Министерството на външните работи (МВнР).

При необходимост от съдействие сънародниците ни могат да се свържат с генералното ни консулство в Чикаго на телефони: +1 312 867 1904; +1 312 752 0661.

Убиецът, който погуби девет души и рани още 26 с дългоцевна пушка за около минута в центъра на Дейтън, щата Охайо, е бил подготвен за продължителна стрелба, като е носел бронежилетка. Това разкри кметът Нан Уейли пред журналисти след като полицаи застреляха носещия лицева маска килър по-малко от минута от началото на касапницата. Тя стана по-малко от 13 часа след предишното масово убийство в Съединените щати – в мола „Уолмарт“ в Ел Пасо, щата Тексас, където 21-годишен нападател уби 20 души.

Стрелецът в Дейтън още не е идентифициран. Той открил огън, докато опитвал да си проправи път към местен бар. „За по-малко от минута първите отзовали се от Дейтън неутрализираха стрелеца“, каза говорителката на полицията Деб Декър.

„Помислете за тази минута – стрелецът успя да убие 9 души и да рани 26 за по-малко от минута. Ако не беше полицията на Дейтън, щеше да има стотици убити тук“ За справка – клането по-рано в Ел Пасо с 20 убити и 26 ранени продължило цели 20 минути.

Разследващите отхвърлят версията за съучастник на убиеца, от ФБР също се включиха в разследването, в което участват и други федерални агенции, като Бюрото по алкохола, тютюневите изделия и огнестрелните оръжия. Кървавата баня в Дейтън влезе в печалната статистика на Съединените щати като 250-та масова стрелба в историята на страната.


image0 (9K)