МВнР обяви конкурс за бъдещи дипломати

Търсят се бъдещи дипломати. МВнР обяви конкурс за назначаване на 15 държавни служители на длъжност „стажант-аташе”. Целта е да се привлекат повече млади хора в българската дипломатическа служба, информира Нова телевизия.
„Българската дипломатическа служба се нуждае от подмладяване. Освен конкурсите за стажант-аташета, обмисляме и по-бърз кариерен ръст на младите дипломати”, коментира вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Желаещите могат да кандидатстват до 24 октомври. Кандидатите трябва да са български граждани и да нямат друго гражданство, освен на държава-членка на ЕС; да имат завършено висше образование със степен „магистър” в хуманитарни науки, социални, стопански и правни науки, сигурност и отбрана. Те трябва да владеят най-малко два чужди езика, поне единият от които да е официален за ООН или работен за Европейската комисия (английски, френски, немски, руски, арабски и китайски), да притежават компютърна грамотност и да не страдат от хронично психическо заболяване.

[ad id=“226585″]

От МВнР уточняват, че кандидатите, които владеят езици като албански, арабски, гръцки, иврит, италиански, китайски, корейски, румънски, руски, скандинавски езици, турски, фарси, хинди, холандски и японски, имат предимство при равни резултати с техни конкуренти от писмената и устната част от изпита.

Писмената част включва три етапа. Първият е решаване на тест от затворен тип за проверка на общата култура, както и тест от психолог. Следва разработване на аналитично есе по външнополитическа тема от въпросите в конспекта. Третата част е аналитично есе на един от езиците, с които се кандидатства. Текстът трябва да е с обем половин страница. Устната част от изпита включва развиване на въпрос от същия конспект, както и отговор на въпроси от членове на изпитната комисия.


image0 (9K)