МВнР привика на разговор посланика на Турция

МВнР повика днес посланика на Турция. С него бе обсъдено искането на турския президент Ердоган за преразглеждане на Лозанския договор.
Във връзка с възобновяването на въпроса за ревизия на Лозанския договор от 1923 година МВнР изрази следната позиция:

„Република България винаги се е придържала към принципите на международното право, Устава на ООН и принципите на Заключителния акт от Хелзинки от 1975 година. Всяка ревизия на международни договори може да се извършава само по взаимно съгласие между страните в съответствие с международно-правните норми.

Надяваме се, че нашите съседи ще продължат по пътя на диалога, основан на европейските ценности и принципи в интерес на мира и сигурността в региона, което бе обсъдено днес на среща с посланика на Република Турция в МВнР. България смята, че дискусия по мирни договори и съществуващи граници не е от полза за международната общност и стабилността в региона.“

 По-рано вицепремиерът Валери Симеонов заяви, че изказването на президента на Турция Ердоган в Гърция е провокация. Лидерът на БСП Корнелия Нинова изрази становище, че подобни претенции нагнетяват напрежение в региона.

[ad id=“263680″]

При историческата визита на турския президент Ердоган в Гърция, той повдигна въпроса за Лозанския договор от 1923 г., който урежда границите между двете страни, кипърският въпрос, островите в Егейско море, и защитата на малцинството.

От гръцка страна бяха категорични, че договорът от Лозана не се нуждае от преразглеждане. Ердоган обаче смята, че за 94 години нещата са се променили, нужна е промяна и Лозанският договор не се прилага в Западна Тракия.

Източник: dir.bg


image0 (9K)