МВР откри печатница за фалшиви пари в университет в София

Главната дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) и столичната полиция са открили печатница за фалшива валута в хале на територията на университет в София. Иззетите са фалшификати са с общ номинал от 4 млн. долара и 3,6 млн. евро, обявиха на брифинг градският прокурор Илияна Кирилова и ръководителите на ГДБОП и СДВР – Любомир Янев и Георги Хаджиев.

Задържан е 48-годишен мъж, който е работил в печатницата и е имал трудов договор с висшето учебно заведение, което разследващите отказаха да назоват. По думите им арестантът е печатар и е „съвместявал“ официалната си дейност с незаконното произовдство на фалшива валута. Заедно с него е арестувана и 54-годишна жена, с която най-вероятно са били във фактическо съжителство.


Използваната от арестувания мъж печатница

Операцията е реализирана съвместно с американската служба „Сикрет сървис“. По делото има данни, че печатницата е била част от международна престъпнха схема, но засега има доказателства за повдигане на обвинения само срещу задържаните мъж и жена. Янев коментира, че двамата са имали специализирани професионални познания в печатарството и са приемали поръчки за отпечатването на конкретни суми срещу 10% от стойността им.

Прокурор Кирилов уточни, че засега липсват данни ръководството на неназования университет да е било наясно с производството на фалшиви пари. Мъжът и жената засега са задържани с прокурорско постановление за 72 часа. В сряда или четвъртък предстои съдът да разгледа искане за постоянния им арест.


Част от иззетите фалшиви долари

„Българските правоохранителни институции продължават активно да пазят финансовите интереси на Европейския съюз и на партньорите ни от САЩ“, написа малко преди пресконференцията във вторник в профила си в Туитър главният прокурор Иван Гешев.

Междувременно държавното обвинение разпростра ни и кратко видео от посещението му в сградата на СДВР, в което се виждаха част от иззетите фалшиви банкноти. „Впечатляващо! Това може бе е една от най-големите суми, които е намирана“, заявява Гешев в присъствието на главния секретар на МВР Ивайло Иванов и шефа на ГДБОП Любимир Янев.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)