Categories: България

МВР предупреди: Деца правят наркотици в домашни условия

Нова дизайнерска дрога и наркотици, синтезирани в домашни условия с препарат за отпушване на канали и с киселина от акумулатор, цигари с марихуана, напръскани с препарат срещу хлебарки, за по-силно влияние, са наркотиците, които набират популярност сред младежите и децата, предупредиха от полицията във Велико Търново, съобщава БНР.

Наркотичният чай набира все по-голяма популярност, коментира главен инспектор Костадин Костадинов, началник на сектора за борба с организираната престъпност в областната дирекция на МВР:

„Това е психоактивна смес за пушене. Много често тютюн, обикновен чай или някаква друга растителна маса се напояват със синтетичен наркотик JWH-018 от рода на канабиноидите“.  

Наркотичният чай се внася у нас от Югозападна Азия със соли за вана и дори с тор за цветя. Обработеният по този начин наркотик води до прекомерна психическа и физическа зависимост, а пристрастяването е изключително бързо – до две-три седмици.

„След около месец-два употреба води до цялостна деградация на организма, нарушаване на зрение, интелектуален спад, силно занижено сексуално желание, проблеми в дихателна, кръвоносна и отделителна система“.

Един грам марихуана на пазара на дребно е между 15 и 20 лева, а доза от наркотичния чай е 50 лева, лесно достъпен, но труден за откриване от властите, коментира главен инспектор Костадин Костадинов:  

„Понеже спецификата на сместа – примерно чай от мента, си има съответна миризма, и това вещество по никакъв начин не може да бъде установено от наши кучета, включително и апаратите за измерване на наличие на наркотици при управление на МПС не ги засичат тези наркотици, при едни изследвания с полеви тестове или с дрегери – показателите са нула“.

Наркотичният чай се хваща от употребилите го само с кръвен тест, но масово дрогираните с него шофьори отказват да дадат кръв.  

Все популярен е и синтетичният метамфетамин. Може да се направи безпроблемно в домашни условия, а така наречените „готвачи“ е нужно да имат елементарни познания по химия, рецептите за пико изобилстват в интернет. Цената на грам пико е между 60 и 80 лева, казват полицаите. Проблемът е, че се забърква подръчно от всякакви отрови, коментира старши инспектор Стоян Любомиров от Базовата научно-техническа лаборатория в ОДМВР Велико Търново:  

„Не ползват чисти продукти, което дава отражение на крайния продукт. При всичките производства на пико и всякакви видове ръчно направени дори чайовете и амфетамини никой не може да гарантира какво е направено. Някой направил пико с разредител „Каналин“ и киселина от акумулатор, изобщо не знаем какво има вътре. Има и друга мода, за която съм чувал – да пръскат „тревата“ с препарат за хлебарки, с тип мухозоли невропаралитични спрейове“.  Флаконите с „райски газ“ все още са общодостъпни.

https://www.dnes.bg/

Arhiv

Recent Posts

Алиев към Радев: България е важен транзитен парньор

Разширяват се интересите в различни сфери...

19 минути ago

Номерата на бюлетините са ясни: ГЕРБ №22, ПП-ДБ №14

Вижте коя партия с кой номер ще бъде на вота...

38 минути ago

Да избягаш от бащината сянка. Енрике Иглесиас, на когото не му омръзва да пее

Когато започва да пее, се представя за друг, за да не използва известната си фамилия.…

39 минути ago

Най-големите постижения в спорта от фотографа ни Любомир Асенов

Галерията на открито представя изложбата от 10 до 21 май...

44 минути ago

КНСБ прави черен списък на най-калпавите работодатели

Вече се издирват по трима фаворити в 28-те области...

46 минути ago
image0 (9K)