МВР ще има представител при разследването на убийството на Красимир Каменов-Къро

МВР ще има представител при разследването на убийството на Красимир Каменов-Къро

Министерството на вътрешните работи (МВР) е получило уверение от властите в Република Южна Африка (РЮА), че негов представител ще бъде допуснат до разследването на предполагаемото убийството на четирима български граждани край Кейптаун в четвъртък.

Това стана ясно от думите на служебния вътрешен министър Иван Демерджиев пред медиите в петък. Ден по-рано полицията в РЮА съобщи за случая, като според български медии един от убитите е бизнесменът Красимир Каменов-Къро. Свободна Европа попита южноафриканската полиция за имената на убитите, като не получи потвърждение.

„По повод убийството на Красимир Каменов-Къро, съпругата му и още две лица, което беше в ЮАР и ние вчера сутринта научихме за това… МВР предприе действия да придобие цялата информация по този случай“, каза Демерджиев.

Вътрешният министър също така поиска обяснение за случилото се от „политиците и магистратите, които днес воюват“, след като до скоро са имали един общ враг в лицето на Красимир Каменов-Къро. „Вие знаете много добре за кого говоря и няма нужда да го пояснявам“, каза Демерджиев.

Каменов е свързван с редица бизнеси в България, включително зеленчуковата борса „Къра“ и дружество за паркинги в София, както и с концесии на плажове. Каменов е познат от времето на силовата групировка ВИС-2, като името му се асоциира и с разследвания от Интерпол в миналото Христофорос Аманатидис – Таки. Според информация на Би Ти Ви Каменов е живеел в РЮА през последните години.

В края на март Софийската градска прокуратура (СГП) повдигна обвинение на бизнесмена за подбудителство към убийството на бившия полицай Любомир Иванов. Каменов беше обявен за издирване с червена бюлетина на Интерпол по искане на българските власти.

По-рано на пресконференция на главния прокурор Иван Гешев Каменов беше споменат като участник в схема за търговия с влияние. От прокуратурата нарекоха това „заговор“ за сваляне от поста на полицейски началници и на самия Гешев.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)