МВФ: Високият световен дълг застрашава глобалната икономика

Засиленото напрежение в търговската и геополитическата сфера, безпрецедентно високото равнище на световния дълг и нарасналата финансова уязвимост застрашават растежа на глобалната икономика. Това се казва в комюнике, разпространено в събота след заседание на Международния валутно-финансов комитет (МВФК) – ръководния орган на Международния валутен фонд (МВФ), предаде ТАСС.

[ad id=“225664″]

„Проблемите в демографската област и ниският ръст на производителността може да намалят потенциала за по-висок и инклузивен растеж в бъдеще“, посочват още авторите на документа, участвали в тазгодишните пролетни срещи по линия на МВФ и Световната банка.

Според тях растежът на световната икономика „се е засилил и добива все по-широк мащаб поради бързите темпове, с които се развиват инвестициите и търговията“. „В краткосрочна перспектива рисковете като цяло са балансирани, но ще продължат да се изместват в посока към (икономическо) понижение през следващите няколко тримесечия“, се казва в заключителния документ.

[ad id=“263680″]

Авторите му изтъкват, че „прозорецът на възможности остава отворен“ и „трябва незабавно да се използва за осъществяване на политически мерки и реформи, които да подкрепят текущия (икономически) подем, да повишат (неговата) стабилност и растеж в средносрочна перспектива за общото благо“.

„Данъчно-бюджетната политика трябва да бъде гъвкава и благоприятна за икономическия растеж“, а „структурните реформи трябва да целят повишаване на производителността, потенциалния ръст и заетостта, същевременно ефикасно да подпомагат онези, които понасят негативите от структурното преустройство“, се посочва в комюникето.

[ad id=“236993″]

МВФК подчертава, че трябва „възможно най-бързо, цялостно и последователно да се реализира планът за реформи във финансовия сектор“ с оглед по-нататъшното му укрепване. Набляга се върху значението на модерните технологии, икономическата интеграция и премахването на съпътстващите рискове.

Следващият форум на МВФК ще се състои на 31 октомври на остров Бали, Индонезия.


image0 (9K)