Медведев: Влизането на Грузия в НАТО може да провокира тежък конфликт

Руският премиер Дмитрий Медведев заяви, че присъединяването на Грузия към НАТО може да доведе до катастрофални последици, съобщава ТАСС.

[ad id=“225664″]

„То (присъединяване на Грузия към НАТО – б.р.) може да предизвика ужасен конфликт, не е ясно защо това е необходимо“, заяви Медведев в интервю за радиостанция „Комерсант ФМ“, откъс от което бе излъчен в понеделник, пише „Гласове“.

Премиерът отбеляза също, че въоръженият конфликт между Грузия и Южна Осетия през 2008 г. е могъл да бъде предотвратен. „Нямаше нищо неизбежно“, посочи Медведев.

На 12 юли генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отново потвърди намерението на организацията да приеме Грузия в Алианса, без да посочва кога точно може да стане това.

[ad id=“263680″]

Преди десет години на срещата на върха на НАТО в Букурещ лидерите на Алианса обещаха, че Украйна и Грузия в крайна сметка ще станат членове на НАТО. Руският президент Владимир Путин на свой ред заяви, че Русия се отнася „изключително негативно“ към по-нататъшното разширяване на НАТО и включването в Алианса на Грузия и Украйна, посочва ТАСС.


image0 (9K)