Медицинска бележка вместо касов бон издават таксиджии

Да получиш медицинска бележка вместо касов бон от… такси!

[ad id=“225664″]

Да, от онези бележки, които личният лекар издава, за да извинят отсъствията си учениците. Оказва се, че коли без регистрация като такси, а просто боядисани в жълто, въртят нелегалния си бизнес необезпокоявани, предава Нова Телевизия.

На такси-метне попада Сденка, служител в социалното министерство на Словакия.

„Той ми даде това. Колегите ми казаха, че това е бележка, ако си в болница”, разказва Сденка Рихтер.

Идва у нас на конференция. Каца на Терминал 1 с полет от  Братислава.

„Когато пристигнах, един таксиметров шофьор беше вътре и ме попита дали имам нужда от такси. Аз казах. Да. Трябва ми. Каза ми, че ще струва 20 лв.”, добавя Сденка Рихтер.

[ad id=“263680″]

Цената е от летището до хотел в центъра на София. Докато се усети, таксиметровият шофьор грабва багажа на жената и я води към колата си, паркирана в съседна улица. Далеч от стоянката на такситата. Таксито се оказва менте. Без табела, без тарифи и без касов апарат. Просто кола боядисана в жълто.

Идва и краят на кошмарното пътуване, но вместо касов бон, Сденка получава медицинска бележка, на която пише, че е платила 10 евро.

Кой дава медицинска бележка, вместо касов бон?

От медията отиват на терминал едно. В салона за пристигащите.Трима мъже се оглеждат и ослушват и не след дълго ги набелязват като жертва. И в техния случай таксито-менте е паркирано в съседна улица.

Таксито няма табела, няма тарифи, няма и касов апарат. Пак просто кола, боядисана в жълто. За разстояние от 5 км от летището до хотел в „Младост”, сметката е солена. За справка: с легално такси щяхме да платим от  5 до 8 лева. При всички случаи – в пъти по-малко от това, което плащат те – 30 лева.

Няколко часа по-късно са потърсили отново мнимия таксиметров шофьор. Този път, за да ги закара от хотела, в който са се настанили до центъра на София. Сменят скритата камера с явна.

Кой допуска шофьорите на такситата-менте да ловят необезпокоявани пътниците? От Летище София обясняват, че имат договор само с  една таксиметрова компания. Пишело го и в сайта, и на информационните табели. Другото било в ръцете на полицията. Сденка не е пуснала жалба, но ако се наложи да се върне в България, ще внимава. Къде и при кого се качва.

Статистиката на МВР казва, че за последната една година заловените копърки са стотици. Толкова били и съставените актове. Но разчитали основно на сигналите на гражданите.

„Официалните таксита издават фискален бон. Когато таксито е с жълт цвят, става сложно и трябва да се борим срещу тези явления с помощта на полицията. Ако този водач го е чакала полицията на последната спирка, е можело да му бъде наложена глоба между 12 000 и 14 000 лева. Единственият начин да се хване такъв шофьор е чрез таен клиент, в съвместна операция на ДАИ и полицията”, коментира за „Здравей, България” Спас Атанасов от Браншовата камара на таксиметровите шофьори.


image0 (9K)