Медицинските специалисти от старозагорските болници „Киркович“ и „Берое“ губят привилегии, заради неплатен членски внос, който все пак им се удържа редовно от заплатите

Поредно оплакване от служители на УМБАЛ „Проф. д-р Ст. Киркович“ в Стара Загора постъпи в редакцията на ЗАРАТА. Този път информацията е за непреведени суми към професионалните съюзи на медицинския персонал и на лекарите.

От там съобщиха, че членският внос на персонала и лекарите към двата професионални съюза Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) и Българския лекарски съюз (БЛС) не е превеждан от болницата за 5 месеца от 2016 година.Уточниха, че сумите за изтеклата година са удържани и фигурират в техните фишове за заплати. За 2017 платено на съюзите е само за януари.

„Ние не сме изключени от Асоциацията, но вече не фигурираме в нея, поради неплатения членски внос – разказаха от болницата. Членството ни в БАПЗГ ни дава правото да упражняваме професията си. Там е регистриран нашият Уникален идентификационен код: за лекарите той е 10 цифрен, за останалите медицински специалисти е 4 цифрен.“

[ad id=“236993″]
Към тази информация от болницата допълниха още, че за месец март 2015 година лекарите не са получили част от заплатите си – суми,  дължими вече повече от 2 години.

Какви вреди и нарушени ползи за медицинските специалисти има от неплатения членски внос? Отговори много изчерпателно Ваня Георгиева, регионален председател на БАПЗГ:

При нас членуват медицински специалисти – медицински сестри, акушерки, лаборанти и т.н., т. е. всички единадесет вида професии,  изучавани в медицинските колежи, а също така професиите на ръководителите на здравните грижи от различни нива, преподавателите по здравни грижи в медицинските колежи и факултети, и др. Към нас от техните работодатели се насочват 1% от минималната работна заплата,  която към момента е 460 лв. Това е месечната сума (4,60 лв.), която се удържа от заплатите на медицинските специалисти. Справката за дължимите суми от болница „Киркович“ е следната: не е платено за 5 месеца от 2016 г. и за 5 месеца, като тече вече 6-ти, за 2017. Друго здравно заведение, което също не е регулярно с плащанията към Асоциацията е болница „Берое“ – нейното задължение е за 8 месеца.

[ad id=“226585″]

Ние НЕ отписваме нашите членове от Националния електронен регистър въпреки, че по закон за неплатен внос за 6 мес. това трябва да се случи. Правим този реверанс, защото знаем, че задълженията не са по тяхна вина, а на работодателя им.

А сега конкретно КАКВО ГУБЯТ медицинските специалисти:

Всеки наш член има застраховка „Здраве“ и застраховка „Професионален риск“. Когато той е в положението, в което се намират в момента работещите в болниците „Киркович“ и „Берое“ ние не можем да внасяме в Осигурителния фонд суми за тяхното парично обезщетение при заболяване.

Така например:
– при хоспитализиране в болница до 5 дни – получават по 10 лева на ден
– при по-тежко заболяване и престой в интензивно отделение, например, получават 20 лева
– еднократна помощ при тежко заболяване – 500 лева
– при счупване – 100 лева

При преместване на работа в друг град на медицинския специалист, при създадената ситуация ние не можем да му издадем съответната служебна бележка.

На курсовете за повишаване на квалификацията, които постоянно организираме, тези членове с неплатен членски внос могат да присъстват само като слушатели без да плащат таксата, но не и да получат сертификат за завършено обучение, като съответно остават и без кредитни точки.

Това са привилегиите, които губят нашите членове, заключи Ваня Георгиева.

Потърсихме за коментар директора на УМБАЛ „Проф. д-р Ст. Киркович“ проф. д-р Йовчо Йовчев и зам.-директора по финансови и стопански дейности Иван Петров, които се оказаха в отпуск и ще изчакаме техния отговор в началото на месец септември.

Директорът на болница „Киркович“ с обещание към медицинските специалисти в отговор на тяхно оплакване


image0 (9K)