Categories: България

Мераклии за Брюксел и за София: Най-голямо дублиране се очаква при ПП-ДБ

Освен двойните по традиция водачи за национални листи се очаква да има дублаж в имената при някои формации и за българския парламент и за европейския. Това е поредната безпрецедентна ситуация за вота на 9 юни. До нея се стигна, тъй като двата вида вот се разглеждат отделно, независимо от съвпадението на датата им тази година, и не е нарушение едни и същи хора да кандидатстват в две листи и дори да са едновременно водачи и за Европарламента, и за 50-ото НС.

А мераклии за Брюксел и за София едновременно има във всички партии, показа сондаж на “24 часа”. Имената на кандидатите още са на ранен етап, тъй като нито една от формациите не е окончателно готова със списъците си. Срокът за регистрацията им обаче вече тече и приключва на 7 май.

Светли вторник е последният ден, в който кандидатските листи за Европарламента трябва да се регистрират в ЦИК, а тези за българския парламент – в РИК-овете.

Няма нормативна пречка за първи път да има двойни кандидати/водачи. “Кандидат за народен представител, предложен от партия или коалиция, може да бъде и кандидат за член на Европейския парламент”, гласи решение на ЦИК от 19 април.

“Всеки вид избор трябва да се разглежда самостоятелно, няма ограничение в закона. Не бива да се смесват изборите за Народно събрание с тези за членове на ЕП. Общото между тях е, че се гласува в един и същ ден. Така че се спазват изискванията на Изборния кодекс за участие съобразно разпоредбите за съответния вид избор”, обясни наскоро шефката на ЦИК Камелия Нейкова. Подреждането на кандидатските листи в изборите за членове на ЕП и за народни представители е изцяло в преценката на партиите и коалициите.

Най-голямо дублиране на имената се очаква при ПП-ДБ. Причината е, че от “Продължаваме промяната” вкарват в евролистата си много от настоящите си депутати.

Изключение е само водачът Никола Минчев, който вече казал на съпартийците си, че ще се бори само за Брюксел. Досега Минчев беше водач в Пловдив. Очаква се първото място там сега да е за Асен Василев.

Съпредседателят на ПП може този път да поведе две листи, преди беше само в Хасково.

Начело на две листи ще е вероятно и експремиерът акад. Николай Денков – освен в Шумен, името му се спряга и за Бургас. В морския град досега беше Константин Бачийски, но партията му СЕК напусна ПП-ДБ, въпреки че бе мандатоносител на кабинета “Петков”.

Трудно вървял в момента пазарлъкът между ПП и ДБ за водачите в страната. Хората на Христо Иванов и Атанас Атанасов искали повече от досегашните, разкри запознат с разговорите.

Не е ясно кого ще изпрати коалицията например в Благоевград. Предишният водач там Андрей Гюров стана подуправител на БНБ. Спряга се досегашният регионален министър Андрей Цеков.

За разлика от водача за Брюксел Минчев, останалите в евролистата на “Промяната” вероятно ще са и в списъците с кандидати за НС. Причината е, че прогнозите отреждат на ПП-ДБ до 4 места в Брюксел, а с преференции листата ще се размести, т.е. ничий мандат не е гарантиран и водещите фигури си правят и “българска” застраховка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

https://www.dnes.bg/

Arhiv

Recent Posts

Условията за туризъм в планините добри, но само до обед

Следобед се очакват валежи и гръмотевични бури...

7 минути ago

Диана Русинова срещу нововъденията по „Витошка“ и „Патриарха“

Използването на обикновена боя за маркировка е недопустимо...

10 минути ago

Задържаха наквасен до козирката шофьор, промилите – 4,25

Той е бил спрян на пътя Приморско - Созопол...

13 минути ago

Листата на ПП-ДБ за 27 избирателен район-Стара Загора

Листата на ПП-ДБ за 27 избирателен район-Стара Загора, съобщиха за ЗАРАТА 1.Радослав Рибарски - Народният…

23 минути ago

21 нови обитатели има Зоопарк Стара Загора

21 нови обитатели има Зоопарк Стара Загора, съобщиха за ЗАРАТА След усърдна съвместна работа, в…

46 минути ago
image0 (9K)