Меркел знае много добре какво говори

Меркел смята, че „времената, в които напълно можехме да разчитаме на другите, отминаха“. След едно нейно изказване някои дори заговориха за исторически обрат в отношенията между Германия и САЩ. Така ли е наистина?

default

Ангела Меркел, най-могъщата правителствена ръководителка в света, рядко успява да предизвика подобна вълна от бурни реакции на другия бряг на Атлантика. В момента там разгорещено обсъждат думите ѝ, говори се дори за исторически обрат в отношенията между Германия и САЩ. Германската канцлерка сигурно доста се е изненадала от всичко това. Та нали тя не стори нищо друго, освен да констатира очевидното: на Тръмп могат да се припишат какви ли не качества, но не и благонадеждност.

Те преоткриха Европа

Нека да изясним още нещо: Меркел произнесе въпросните думи не толкова като канцлерка, колкото като лидер на ХДС, намираща се в предизборна борба. Като канцлерка тя се завърна от Таормина с тежко огорчение, а като председателка на християндемократите много добре знае, че в момента избирателите в Германия посрещат с удоволствие всяка критика срещу САЩ. Главните ѝ противници в предизборната битка – социалдемократите – отдавна залагат на тази карта. И то с успех. Същевременно и двете партии внезапно преоткриха Европа.

Тръмп и Брекзитът – тези два шока, предизвикани от вота на британците и на американците, събудиха гражданите на Европа. Оказа се дори, че проевропейската позиция може да печели и избори срещу популистите – както стана във Франция с победата на Макрон срещу Льо Пен. Шансът да бъде оздравен ЕС и да бъде отворена нова страница в историята му отдавна не е бил толкова голям, колкото сега. А пък един сплотен ЕС би бил международен играч, с когото всички ще трябва да се съобразяват.

Дагмар ЕнгелДагмар Енгел

Апокалипсисът се отлага

Независимо от всичко това Меркел не е обърнала гръб на САЩ. Колкото и да е недоволна от отношението на американския президент към политиката за опазване на климата, тя няма да се откаже от обвързаността със САЩ, която за нея е изключително важна, най-вече на фона на миналото ѝ в бившата ГДР. Апокалипсисът още не е настъпил. Няма да настъпи и след шест седмици, когато в Германия ще се проведе срещата на Г-20. Всички вече са наясно, че в днешно време не може да се разчита безрезервно на никого. С други думи: Г-20 няма да се превърне в някакъв гигантски успех.

Тъй че нека запазим спокойствие. А на най-разтревожените ще припомним, че председателката на ХДС и канцлерка на Германия едва ли би оповестила обрат в германо-американските отношения тъкмо в една бирария, по време на предизборно мероприятие на „сестринската“ партия ХСС. Най-малкото, защото Ангела Меркел е жена със стил.

Източник: Дойче Веле


image0 (9K)