Световни новини

Меркел срещу Тръмп: САЩ подриват доверието в международния ред!

Излизането на Вашингтон от сделката с Иран за ядрената му програма е нанесло сериозни вреди на международната общност, твърди германският федерален канцлер

[ad id=“225664″]

Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви, че едностранният отказ на САЩ от споразумението за ядрената програма на Иран подрива доверието в международния ред, съобщи немското издание Welt, предава РИА Новости.

Според думите на канцлера, излизането на САЩ от сделката с Иран за ядрената му програма е нанесло сериозни вреди на международната общност. Едностранният отказ от договора „подкопава доверието в международния ред, неправилно е да се разваля едностранно споразумение, одобрено от Съвета за сигурност на ООН“, заяви Меркел в хода на изказване в Мюнстер.

[ad id=“263680″]

„И в тежки времена ние правим избор в полза на засилване на многостранността. Това е задача, която седи остро пред нас“, заяви канцлерът. Тя добави, че многостранността е заплашена не само от отказа от иранското ядрено споразумение, но и от излизането на САЩ от Парижкото споразумение за климата. При това Меркел добави, че засега не е известно доколко ще е жизнеспособна иранската ядрена сделка без САЩ.

[ad id=“236993″]

Тя отбеляза, че излизането на САЩ от споразумението с Иран не поставя под въпрос сътрудничеството между Европа и Америка. „Продължавам да се застъпвам за трансатлантическото партньорство“, подчерта Меркел.

 

По-рано президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че САЩ излизат от споразумението с Иран за ядрената му програма, постигнато между „шесторката“ международни посредници (Русия, САЩ, Великобритания, Китай, Франция и Германия) през 2015 година. Освен това, американският държавен глава обяви възстановяването на всички санкции, чието действие бе преустановено като резултат от постигнатата сделка.

Елена Дюлгерова

Усмивката, която изпращаш, се връща обратно при теб.

Share
Published by
Елена Дюлгерова

Recent Posts

Родни евродепутати: 2025 година ще е ключова за Шенген и Еврозоната

Андрей Новаков очаква европейските избори да останат в сянката на родните проблеми...

34 секунди ago

Креатин – трябва ли да го пиете и за какво ви е нужна тази добавка?

Ако тренирате редовно и особено ако сте над 40 - това е чудесна добавка!...

16 минути ago

За ден МВР установи 29 пияни и 6 дрогирани зад волана

Извършен е контрол на 11 632 водачи и пътници...

23 минути ago

„Ос на съпротива“. Как Иран увеличава влиянието си в Африка

Русия отдавна разширява влиянието си в Африка. Но на континента има и друг играч, който…

един час ago

Мечта за минерална баня: Жители на Вършец искат отново да работи целогодишно

Общината иска сградите безвъзмездно, за да заработят отново...

един час ago
image0 (9K)