Мерките срещу COVID-19 са нарушили човешки права, гласи доклад

Непропорционални ограничения, дискриминация и противоправни действия. Такива са изводите в доклада на Българския хелзинкски комитет (БХК) за състоянието на правата на човека в България през 2020 г.

Според правозащитната организация по време на ограниченията срещу коронавируса са били засегнати правата на стотици хиляди български граждани. „В редица случаи властите използваха противоепидемичните ограничения, за да задушат критични политически и граждански изяви срещу техни политики. Мерките предизвикаха периодични дисфункции в работата на съдебната система“, се казва в доклада.

Според БХК в особено неблагоприятна позиция са се оказали уязвимите групи,“ които бяха подложени на несъразмерни ограничения и мерки спрямо други икономически и социални групи“.

Някои ромски квартали бяха блокирани, въпреки че там нямаше установени случаи на заразени хора.

В документа се отбелязва и „несъразмерно продължителната“ изолация на учениците от прогимназиален и гимназиален курс. Отказите за оказване на медицинска помощ поради липса на места или специалисти също са отчетени като сериозен проблем.

„Оставя съмнение, че държавата не е организирала своевременно медицинската помощ, за да позволи оптимален достъп както на пациенти с COVID-19, така и на хора с други заболявания“, отчитат от БХК.

Върхотенството на правото

През изминалата година много международни институции и организации отправиха критики и препоръки към България, свързани с прилагането на принципите на правовата държава и зачитането на основните човешки права. „Българското правителство системно отказваше да поеме отговорност за критиките и да се съобрази с препоръките“, отбелязва БХК.

Само за година Комитетът на министрите към Съвета на Европа публикува четири резолюции срещу страната заради продължително неизпълнение на решения на европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ). За сравнение, за целия период от 1992 до 2019 г. са приети две такива резолюции. Една от резолюциите през 2020 г. беше свързана с група дела, по които съдът изисква България да създаде механизми за контрол на главния прокурор. Тази тема попадна и в резолюцията на Европейския парламент по въпросите на правовата държава и правата на човека в България и беше обсъдена в пленарната зала.

От БХК припомнят, че три различни международни органа се обърнаха към България с настояване за мерки срещу насилието над жени, както и че специален докладчик на ООН алармира, че у нас зачестяват случаите на продажба на бебета като начин за справяне с бедността.

Европейският комитет за предотвратяване на изтезанията, нечовешкото и унизителното отнасяне и наказание публикува критичен доклад за ситуацията в българските психиатрични болници и социалните домове за възрастни.

Протестите, правителстовото на ГЕРБ, Гешев

Още в първите дни на протестите през юли властите отказаха да различават мирните протестиращи и провокаторите. БХК припомня, че полицията нееднократно употреби несъразмерна сила, а проведени проверки не доведоха до признаване и санкциониране на полицейското насилие. При ескалацията на напрежението по време на най-големия протест през есента – този на 2 септември – освен мирно протестиращи, от полицейски произвол пострадаха също и много журналисти, се казва в доклада.

Медиите

Според БХК медийната свобода у нас продължи да се влошава. Организацията припомня, че „Репортери без граници“ отправиха критика към безразличието на правителството и оповестиха предложението си за мерки за решаване на проблема.

До началото на 2021 г. предложените мерки не бяха предприети. Друга международна организация – Мрежата за етична журналистика (EJN) акцентира върху предпоставките медийната среда да продължи да се влошава в контекста на все по-голямата концентрация на собственост.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)