Месото е тръгнало да се разваля!

Когато говорим за безопасността на храните, месото трябва да бъде основен приоритет. Суровите животински продукти са най-податливи на замърсяване с вредни бактерии като E. coli, Campylobacter и Salmonella.

Неикономично и безсмислено е просто да изхвърляте месо, което не е първата свежест. Достатъчно е да разберете какви признаци показват предстоящо разваляне на продукта. Използването му в този случай е все още безопасно.

US вирусолог посочи опасностите от ваксина срещу COVID-19 и кое ще унищожи вируса

Съществува често срещано погрешно схващане, че месото, което е станало малко кафяво, вече се е влошило. Всъщност месото променя цвета си по време на съхранение, тъй като молекулите на миоглобина в него са изложени на кислород. Промяната в цвета обаче показва предстоящо влошаване, така че такова месо трябва да се готви незабавно, пише zdrave.to.

„Цветът на месото понякога се променя с времето. Ако парчето месо няма неприятна миризма и лепкаво покритие отгоре, всичко е наред. Ако има миризма и лепкавост, трябва да го изхвърлите незабавно “, казва Аргирис Магулас, специалист по безопасност и контрол на храните, USDA.

Магулас добави, че каймата винаги трябва да се консумира в рамките на един до два дни след покупката, а други меса трябва да се консумират в рамките на три до пет дни за оптимална свежест и безопасност.

 


image0 (9K)