Местан за катастрофата със загиналото бебе: Няма да поемам чужда вина!

„Реших да наруша мълчанието си, за да отговоря на огромния брой злонамерени лъжи и квалифицирани клевети за мен, разпространени от медиите и, за съжаление – от българската прокуратура. До днес избрах мълчанието като израз на съпреживяване на огромната мъка на родителите, роднините и близките на загиналото бебе. Но няма да поемам чужда вина“, обяви лидерът на ДОСТ Лютви Местан на пресконференция пред медиите в Кърджали 13 дни след катастрофата с негово участие, при която загинаха шест месечно бебе.

„Нямам нито едно нарушение на пътя, не съм плащал глоби. Близо 4 години не съм шофирал автомобил дори на милиметър. Бях със статут на охраняемо лице от НСО, което изключва дори теоретически шофиране от моя страна с превишена скорост. Твърденията за заплатени от моя страна след 2013-та година глоби в размер между 100 и 300 лева са абсолютна лъжа”, заяви лидерът на ДОСТ.

Лютви Местан посочи, че е подал молба до КАТ да му бъдат предоставени всички фишове и глоби за периода от 2013-та до този момент. „На тези фишове ще се видят номерата на глобените автомобили. Поемам тежък риск с тези думи, но съм сигурен, че ще се окаже, че превозните средства са собственост на партия ДПС, на която по това време бях формален председател”, посочи Местан. Той бе категоричен, че те са били управлявани от други хора, но не и от него. „Ако изляза прав, то ще потърся правата си в съда”, категоричен бе лидерът на ДОСТ.

Той обеща да заведе дело срещу прокуратурата за квалифицирана клевета. Лютви Местан допълни, че обмисля с адвокатите си да поиска отвод на прокурорите по делото за катастрофата на 14 април. Той посочи, че ще продължи да обжалва наложените му мерки, защото ако не го направи „ще формира мнение за признаване на вина”.

„Погазен бе НПК. Решенията на съда са окончателни, но ми бе наложена повторна мярка. Това създава дълбоко усещане за преднамереност”, заяви Местан. Той не изключи в разследването да има политическа намеса.

 

 


image0 (9K)