МЗ с насоки за имунизационен план за децата от Украйна

МЗ с насоки за имунизационен план за децата от Украйна

Снимка: БГНЕС

Министерството на здравеопазването изготви насоки за имунизационен план за децата, които пристигат от Украйна, за да могат да бъдат включени в образователния процес у нас, съобщават от здравното министерство.

Насоките отговарят на разпоредбите за здравните изисквания в Република България.

Независимо че имунизационният календар на Украйна е сходен с този, който се прилага в България, за децата в различните възрастови групи е подготвен индивидуален план в зависимост от това дали има данни за поставени в Украйна ваксини или не.

При деца с непълен имунизационен статус ще се прилагат необходимите дози ваксини, съгласно Имунизационния календар на България. Децата, за които няма никакви данни за проведени имунизации, се приемат за неваксинирани и те също ще бъдат обхванати с необходимите имунизации, съгласно Имунизационния календар на България.

По отношение на надзора на полиомиелит в страната, преди посещение в организиран колектив всяко дете следва да бъде изследвано, отчитат от МЗ.

Експерти на регионалните здравни инспекции и на регионалните управления на образованието при необходимост ще си сътрудничат относно изискванията за прием на деца в държавните и общинските детски градини и училищата.

https://www.dnes.bg/ … Натисни СПОДЕЛИ, моля!


image0 (9K)