Минимална заплата от 940 лв. догодина и 1128 лв. през 2026 г., предлага служебният министър на финансите

Минимална заплата от 940 лв. догодина и 1128 лв. през 2026 г., предлага служебният министър на финансите

От догодина минималната работна заплата се предвижда да достигне 940 лева месечно, каза пред БНР служебният министър на финансите Росица Велкова.

Това е заложено в тригодишната средносрочна прогноза, която ще бъде представена в Брюксел и върху която се базира проектобюджетът за настоящата година. През 2025 година минималната заплата е планира да се се увеличи до 1038 лева, а година по-късно – до 1128 лева. За да бъде приет този бюджет, той трябва да бъде одобрен от парламента. Велкова ще преложи бюджета на следващия парламент, който ще бъде избран на изборите на 2 април.

Минималната работна заплата беше повишена до 780 лв. от 1 януари 2023 г., с решение на служебното правителство в последните дни на декември. Повишението беше с 9,9% спрямо последното, а увеличението на годишна база е с 20%., според Министерски съвет. В края на 48-мото Народно събрание беше въведен механизъм за определяне на минималната работна заплата. Той гласи, че минимална работна заплата за следващата година се определя до 1 септември на текущата година в размер на 50 на сто от средната брутна работна заплата за период от 12 месеца, който включва последните две тримесечия на предходната година и първите две тримесечия на текущата година.

За първи път приходите не са планирани консервативно, каза Велкова. За да се подсигури финансовото министерство, тя ще предложи два буфера в Бюджет 2023. Единият буфер е да не могат капиталовите разходи да бъдат пренасочвани за друг вид разходи. Другият буфер, е 10% ограничаване на разходите, които могат да се разходват през 4-то тримесечие при условие, че не се нарушава салдото, каза Велкова.

Заедно с новия проектобюджет Министерството на финансите предложи пакет от промени във фискалните законите. С тях трябва се въведе данък свръхпечалба и да се премахнат част от антикризисните мерки.

С пакета промени се предлага връщане на 20% данък добавена стойност (ДДС) за заведенията и фитнесите. Той беше намален на 9% по време на ковид пандемията. С намален ДДС трябва да останат само хлябът, брашното, детските храни и книгите. 20% ще е ДДС и за природния газ и отоплението с парно след 1 юли 2023 г. Ще се повиши и акцизът на електронните цигари тип вейп.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)