Министерска проверка в ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“

ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“ е гарант за енергийната стабилност на страната през студените месеци.

Централата напълно подготвена за работа при зимни условия, се увери министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която заедно със заместника си Красимир Първанов и експерти от министерството направи инспекция на централата вчера.

[ad id=“255238″]

Посещението на министър Петкова бе част от проверката на готовността на енергийните предприятия. На място тя провери и дали са спазени изискванията на наредбата за резерва от горива, които да гарантират надеждно и продължително производство на електроенергия. Според наредбата, ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“ има ангажимент да осигури 280 хил. тона въглища, а в момента централата разполага с над 450 хил. тона, обясни Тодор Бележков, изпълнителен директор „Експлоатация“ на ЕЙ И ЕС България. Освен, че спазваме наредбата, нашата централа надхвърля с над 50% изискванията за резерви от горива на централите, работещите с въглища, каза Бележков.

„Миналата зима ЕЙ И ЕС бяха много добре подготвени и осигуриха необходимата енергия. Уверена съм, че това ще бъде така и през тази година“, заяви Министър Петкова, след като провери по документи и на място запасите от въглища на централата.

„ТЕЦ ЕЙ И ЕС Гълъбово е в пълна готовност за зимния сезон. За пореден път ЕЙ И ЕС доказа своята роля на ключов фактор за осигуряване на стабилността на електроенергийните доставки в страната“, каза Иван Цанков, изпълнителен директор на ЕЙ И ЕС България.

[ad id=“226585″]

ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“ е най-новата и модерна централа в България и е от ключово значение за сигурността на електроснабдяването в страната. По време на продължителното застудяване през януари 2017 г., ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“ работи на пълна мощност, за да подкрепи енергийната система и да не се стигне до режим на тока. В този случай ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“ произведе около 10% от общата електроенергия за януари 2017 г. и отчете над 99% надеждност на производството си.

За ЕЙ И ЕС България

ЕЙ И ЕС присъства в България от 2001 г. и е сред най-големите инвеститори за последните 25 години с вложения, надхвърлящи 1.6 млрд. евро. ЕЙ И ЕС България е собственик на една от най-новите и модерни топлоелектрически централи в Югоизточна Европа – ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово”, на съоръжението за депониране на отпадъци край село Обручище, мажоритарен собственик на ЕЙ И ЕС Гео Енерджи, която оперира най-големия ветроенергиен парк в страната – „Свети Никола” край Каварна, както и на Център за Споделени Услуги в София.

За ЕЙ И ЕС

Корпорацията ЕЙ И ЕС (NYSE:AES) е световна енергийна компания, която е включена в списъка Fortune 200. Ние осигуряваме достъпна и устойчива енергия в 17 страни чрез разнообразен портфейл от разпределителни компании, както и чрез топлоелектрически централи и проекти за възобновяеми енергийни източници. Нашите 19 000 служители са отдадени на идеята да постигат високи оперативни резултати и да отговарят на променящите се нужди от енергия в света. Приходите ни през 2016 година са на стойност 14 милиарда долара, като притежаваме и управляваме активи за общо 36 милиарда долара. За да научите повече, посетете www.aes.com. Последвайте ЕЙ И ЕС в Twitter @TheAESCorp.


image0 (9K)