Министърът на вътрешните работи на Турция: 76 358 мигранти вече пътуват към Европа

Турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу заяви, че 76 358 мигранти са преминали от Турция в ЕС. По-рано Ердоган заяви, че страната му е отворила границите с ЕС за сирийските бежанци. Снощи Сойлу каза, че над 47 000 мигранти са напуснали Турция. „Към 8:55 тази сутрин броят на мигрантите, напуснали страната ни през Одрин (провинция, граничеща с Гърция и България в северозападната част на Турция), е 76 358“, заяви Сойлу в съобщение в Twitter.

Държавните глави и правителствените ръководители на държавите-членки на ЕС в средата на март 2016 г. договориха с Турция съвместен план за борба с миграционната криза. Той предвижда предоставянето на финансова помощ на Анкара за приемане на бежанци, връщането в Турция на всички нелегални имигранти, пристигнали в Гърция от турска територия, и приемането от ЕС на легални сирийски мигранти от Турция.

По-рано говорителят на управляващата турска Партия на справедливостта и развитието Омер Челик заяви, че Турция остава ангажирана с миграционната си политика, но вече не е в състояние да задържи потока бежанци от Сирия. След това изявление България и Гърция обявиха засилен контрол на границата. По информация от Турция над 30 хиляди мигранти са отсреща на турския бряг. Тъй като гръцките гранични пунктове са затворени и силите за сигурност прилагат сила, за да не позволят преминаване, все повече хора се опитват да минат не по суша, а през река Марица.“Сириец с ъм, исках да отида в Гърция. Пътят не е отворен, от тази страна гърците са го затворили. Изстреляха газови гранати срещу нас, след това стреляха във въздуха. Всъщност, от всички, които отиват натам, сирийците са малко, има много иракчани, афганци. Много отиват на другата страна, забравих името, да го видя тук на телефона… Марица. Бутат хората натам, как да мина, братко, на онази страна през реката, кажи? За мен няма проблем, но има хора с деца“, обяснява един бежанец пред тв камери.

По-рано президентът Реджеп Тайип Ердоган отново заяви, че Турция няма да задържа повече бежанците, които искат да напуснат, защото не може да поеме нов поток от Идлиб. Той се мотивира с това, че до момента в страната вече има около 4 милиона сирийци.

„Евросъюзът е силно заинтересован от поддържане на споразумението с Турция и подкрепя Гърция и България да защитят външните граници на общността“, се казва в съобщение на европейската служба за външна дейност, публикувано след телефонен разговор между Председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и турския президент Реджеп Тайип Ердоган. За високо напрежение между мигранти и гръцките гранични власти, които не позволяват влизане в страната, свидетелства и кореспондентът на БНР в Гърция. Това е провокация и натиск на Анкара към Брюксел, коментираха гръцки депутати по повод мигрантската криза и заканите на турския президент Ердоган. „Гърция беше цел на организиран, масов, незаконен опит за нарушаване на нейните граници“, заяви говорителят на правителството Стелиос Петцас.

По-рано на границата в област Еврос по нареждане на премиера Мицотакис са съсредоточени мащабни сили на полицията и армията.

Още стотици мигранти се придвижват към гръцката граница, предават медиите от Турция. Охраната на морската граница е подсилена от 52 военни кораба и сили на европейската агенция „Фронтекс“.

 


image0 (9K)