Министърът на икономиката с коментар за санкциите, които САЩ наложиха

Преди да вземат такова крайно решение, САЩ винаги правят един много детайлен анализ. И съм сигурен, че явно са събрали достатъчно факти, за да могат толкова крайно да отсечат за тези две личности„.

Така служебният министър на икономиката Кирил Петков коментира пред БНТ новината, че САЩ налагат санкции на Васил Божков и Делян Пеевски, както и на длъжностни лица от България заради корупция.

Ние като българи – много е важно нашите институции да работят и да не разчитаме някой отвън да ни казва тези неща. Така че, това което се случва в момента, нашата цел като служебно правителство е точно това – институциите да работят в полза на обществения интерес. Не може да бъде безконтролно и просто да текат едни пари в различни посоки„, заяви още министърът.

На въпрос дали има информация, че държавната Българска банка за развитие (ББР) е отпускала средства под формата на кредити на бившия депутат от ДПС Делян Пеевски, министър Петков заяви:

Все още нямаме достъп до кредитните досиета на ББР, така че все още не мога да кажа кои са хората, получили кредити в особено големи размери. Никога този тип личности не се финансират директно. Обикновено това се случва през други фирми и хора. Но неоспоримите за мен факти, че има някаква връзка, са в посока „Булгартабак“ и „Техномаркет„, каза служебният министър на икономиката пред БНТ, цитиран от ЗАРАТА.

Той смята, че „фактите в посока „Булгартабак“ и „Техномаркет“ сочат за връзка между Пеевски и Българската банка за развитие“.

 


image0 (9K)