Министърът на културата с разкритие за близо 4 500 000 евро, които са изчезнали или са „усвоени“

Служебният министър на културата проф. Велислав Минеков обяви, че ще подаде сигнали до европейския главен прокурор Лаура Кьовеши за злоупотреба с европейски средства.

Сред тях са проектът за ремонт на „Ларгото“ в София. Проф. Минеков твърди, че там са изчезнали близо 4 500 000 евро.

На пресконференция министърът на културата заяви, че е заварил във ведомството неща, които са потресаващи по отношение на финансови загуби и евросредства.

Становището на ОЛАФ по отношение на реставрацията-ремонт в „Ларгото“: Много от нещата вътре не мога да ви споделя – става дума за изчезнали по някакъв начин или „усвоени“, както се нарича, близо 4 500 000 евро от целия проект. Докладът е много широк, много подробен. Има препоръки да се търси отговорност от трима министри от предишното управление и един кмет. „, посочи министър Минеков по отношение на проекта за „Ларгото“.

Много е обидно за страната ни да връщаме пари на Европа. На мен ми се пада тази чест. Ще сезирам прокуратурата, а след това и европейската прокуратура„, заяви служебният министър на културата.

Проф. Минеков допълни, че ще поиска европейската прокуратура да провери и изграждането на галерията „Квадрат 500“ или т.нар. „Български Лувър“.

 

 


image0 (9K)