Министър Вълчев: По три разходни стандарта ще се финансират училища и детски години

„През следващата година ще има три разходни стандарта, с които ще се формират средствата за финансиране на училищата и детските градини.
По този начин се усъвършенства сегашният модел на финансиране на образователните институции и той ще стане по-балансиран и по-справедлив, заяви пред журналисти министърът на образованието Красимир Вълчев“, цитиран от dir.bg.

След голямата учителска стачка през 2007 г. училищата се финансират чрез делегирани бюджети, които зависят от броя на учениците в тях. За тези десет години училищата с малко ученици изпитваха затруднения заради ниските си бюджети и имаха недостиг на средства за заплати и режийни разходи.

Първият стандарт за финансиране ще е за дете или ученик,
вторият – за група или за училищна паралелка,
третият стандарт ще е за образователна институция – детска градина или училище, обясни министър Вълчев.

По думите му те няма да зависят от големината на училището, но ще остане механизмът за формулата, според която ще се отчитат местни и специфични фактори, и това ще доведе до повече средства за по-малките училища, които са в отдалечени райони.

Това е израз на политиката ни да компенсираме младите преподаватели да заемат учителска длъжност в тези училища, тъй като младите учители предпочитат да работят и живеят в големия град и те трябва „да бъдат овъзмездени“, когато преподават в отдалечени населени места, коментира образователният министър.

Той съобщи, че ще има и отделни средства за училища, в които има „концентрация“ на деца и ученици от уязвими групи, с които се работи по-трудно.
За тези деца е необходима повече педагогическа и самостоятелна работа, както и повече педагогически персонал в екипите за обхващане и задържането им в училище, каза министър Вълчев.

[ad id=“225664″]

Той допълни, че за децата и учениците от уязвимите групи трябва да има повече допълнителни обучения за изучаване на българския език в предучилищната възраст и в началния етап, както и повече обучения за преодоляване на образователните им дефицити.

Предвижда се средствата за разходните стандарти, по които детските градини и училищата получават финансиране, да се увеличат с 360 милиона лева за 2018 г., каза министър Вълчев.

Той обясни, че 240 милиона лева от тях ще са за целогодишното увеличение на учителските заплати, като за увеличението им с 15 процента от 1 септември т.г. до края на годината бяха отпуснати 80 милиона лева. 90 милиона лева са предвидени заради промяната на формулата на финансиране на училищата и заради двата критерия – за отдалечени и малки общини, и за училищата и детските градини с повече деца и ученици от уязвими групи.

„С 32 милиона лева ще бъдат увеличени средствата за обезпечаване на новата минимална работна заплата в страната, която засяга непедагогическия персонал, и за увеличената осигурителна вноска, за да не са те „за сметка на училищните бюджети“, обясни министърът.


image0 (9K)