Кацаров: Заведенията със 100% ваксиниран персонал ще работят с ваксинирани посетители и при нова вълна

ЗАРАТА: „Заведенията, чийто персонал е ваксиниран на 100 %, ще могат да продължат да работят единствено с ваксинирани посетители.

Това е идеята дори всичко да е затворено, подобни места да имат правото да продължат да работят. Същото важи и за детските градини. Това е личен избор”, обясни министър Стойчо Кацаров в студиото на „Здравей, България“ днес.
Предложението да се раздават ваучери на определена стойност на ваксинираните е дошло от Националния борд по туризъм. За момента обаче такова решение не е взето. Тези ваучери ще бъдат използвани за туристически условия, а стойността им ще бъде 50 лв.“, коментира Кацаров.
„Сега сме в „зелена” зона по брой заразени. Имаме около 20 болни на 100 000. Ако тази бройка нарасне 5 пъти, влизаме в „оранжевата” зона, ако нарасне 10 пъти влизаме в „червената“ зона. При ръст от 25 пъти влизаме в „тъмночервената” зона. В нея експертите предвиждат да работят само хранителните магазини, аптеките и финансовите институции. Ако си спомняте така беше,
когато имахме над 5000 нови случая на ден и над 9000 заети болнични легла. Включително се предвижда възможност за ограничаване на пътуванията”, поясни министърът на здравеопазването. По думите му нова вълна от COVID-19 е възможна още в края на лятото заради „Делта“ варианта.
Здравният министър обаче успокои бизнеса, че ресторантите ще продължат работа, ако персоналът е изцяло ваксиниран.
От противоепидемична гледна точка е възможно да се изисква ваксина за някои професии, твърди д-р Кацаров. „Може да се изисква неваксинираните да си правят тест на определен период”. По думите му е редно персоналът в домовете за възрастни хора, например, да бъде ваксиниран.


image0 (9K)